Gå til sidens hovedinnhold

Østre Toten: Nå blir det massetesting og fjernundervisning, i alle fall ut neste uke

oa mener

Bare noen uker etter forrige oppblomstring av koronasmitte på Gjøvik og Østre Toten, gikk onsdag alarmen igjen. Denne gang blir smittesituasjonen knyttet til Lena-Valle videregående skole definert som en utbrudd. Et utbrudd er per definisjon mer alvorlig enn spredte, enkeltvise tilfeller.

Da først en elev ved skolen fikk bekreftet smitte tirsdag, og ytterligere tre fikk samme beskjed onsdag, er det flere enn at helsemyndighetene kan ta sjansen på å anta at de fire tilfeldigvis har pådratt seg smitte på ulike steder, til ulike tider. Da måtte ordfører Bror Helgestad igjen slippe det han hadde i hendene, og kalle inn til krisemøte.

Når de lokale helsemyndighetene nå tar i bruk definisjonen «utbrudd», er det mistanke om en felles smittekilde i ungdomsmiljøet. I en slik situasjon er det bekymringsfullt at smittesporingsarbeidet onsdag ettermiddag foreløpig ikke hadde gitt noe klart svar på hvor smitten har oppstått.

Under et utbrudd er det kritisk at prøver tatt her i distriktet igjen er rammet av forsinkelser i analyseprosessen. Det kan gi forsinkelser også i smittesporingsarbeidet. Frykten er at den siste, essensielle biten kan mangle i puslespillet som må legges for raskt å identifisere og isolere smittekilden. Den store skrekken er en situasjon med ukontrollert smittespredning fra ukjent kilde.

Fra å ha gått ubekymret på skolen tirsdag morgen, ble elever ved Lena-Valle samme dag satt i karantene. Nå blir det massetesting og fjernundervisning, i alle fall ut neste uke. Også ungdomsskolene på Østre Toten settes i rød beredskap, fordi ungdom selvsagt treffes på tvers av skoler og alderstrinn.

Over natta griper pandemien igjen inn i hverdagen med en kraft vi ikke rår over. Samtidig kommer gode nyheter fra vaksinefronten. Det er et lys i tunnelen, selv om det fortsatt er langt fram dit. Når vaksineprogrammet rulles ut, vil det fortsatt ta tid å oppnå flokkimmunitet. Derfor må vi bare være forberedt på at smitteutbruddet i ungdomsmiljøet på Østre Toten ikke er det siste. Men la det være en tydelig påminnelse om å ikke sluntre unna med smitteverntiltakene. Inntil videre er det å følge smittevernrådene det mest forebyggende vi kan gjøre.

Kommentarer til denne saken