Gå til sidens hovedinnhold

Originalt om sykehus

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Trond Kjernli bor på Hamar, og har et spesielt argument for nytt sykehus på Sanderud, som vel er i el-sykkelavstand fra byen Hamar: Han vil kutte CO2-utslippene maksimalt, med å unngå at sykehus-ansatte bruker bil til og fra jobb. At det da kan bli lange kjøreturer i ambulanse for alvorlig syke, har visst relativt liten betydning.

Økonomidirektør Nina Cecilie Lier i Sykehuset innlandet har nylig skrevet innlegg i flere aviser omkring Mjøsa, der hun konstaterer at behovene for vakt og beredskap – og dermed driftskostnadene – kan reduseres betydelig, med færre sykehus. I praksis må vel dette bety at det trange og nedslitte sykehuset på Hamar ikke bør erstattes med nytt sykehus på Sanderud. Det bør vel heller avløses med oppgradering av sykehusene på Gjøvik og på Lillehammer, samt utvidelse av sykehuset på Elverum, som ligger nærmest Hamar.

Kjernli nevner et null-pluss-alternativ, som nå skal utredes. Han tror at dette vil «innebære» nytt sykehus ved Hamar, i tillegg til at sykehusene på Gjøvik, Lillehammer og Elverum skal bestå. Med investering i nybygg og uten merkbar reduksjon av driftskostnader, vil slikt alternativ bli en klar taper i økonomiske sammenligninger, og vil vel da bli valgt bort.

Undertegnede tror at Helse sør-øst vil prioritere sykehusbygging i Oslo, og at veldig mye vann vil renne til og fra Mjøsa før det blir sykehusbygging i Innlandet. Da blir det tid til å vurdere alle mulige alternativer i Innlandet. Det er rimelig å regne med at det eksisterende sykehuset på Lillehammer blir det ene av to relativt store akuttsykehus i Innlandet, og at sykehuset på Elverum blir det andre, etter utvidelse. Sykehuset på Gjøvik er av flere årsaker viktig som spesialsykehus for kreftsykdommer, og vil nok opprettholdes som det.

Jeg tror ikke på julenissen, og heller ikke på virkelig storslåtte jernbane-, veg- og sykehusprosjekt, som har «poppet opp» i tiden med oljerikdom: dobbeltspor for jernbanen helt til Lillehammer, fire kjørefelt på E6 langt forbi Lillehammer, og et «Soria Moria» sykehus ved Mjøsbrua.

Kommentarer til denne saken