Fra årsskiftet til september falt omsetningen i den internasjonale turismen med 70 prosent, sier tall fra FN-institusjonen Verdens turismeorganisasjon (UNWTO). Dette inkluderer de normale ukene fram til pandemien eksploderte i utbredelse i februar/mars. I Norge var fallet i turisme fra utlandet omtrent tilsvarende. I sommer tok mange oppfordringen om å benytte seg av det norske reiselivet, men i høst har det vært svært stille. Og bunnen har falt totalt ut av det store kurs- og konferansemarkedet.

Reiselivet er av de næringene som er hardest rammet av pandemien. Grand hotel på Gjøvik har vært stengt siden like etter pandemien var et faktum. Quality Strand hotel ser nå ingen annen utvei enn å starte prosessen med oppsigelser. Før pandemien hadde hotellet over 90 ansatte i alt fra hele stillinger til ekstrahjelper. Nå mister ni ansatte og et «stort antall» ekstrahjelper arbeidsforholdet.

Kjeden Nordic Choice er ikke den første i bransjen som nå går til oppsigelser. Konkurrenten Scandic har før varslet nedbemanning av rundt 1000 årsverk, og Thon Hotell er også i gang med samme prosess. Dertil frykter Reiselivsgarantifondet at de fleste av landets 800 pakkereiseselskaper er helt på randen av konkurs.

Etter sist ukes innskjerpinger av smittevernanbefalinger utvidet Regjeringen kompensasjonsordningen for reiselivet og relaterte næringer. Både i størrelsesorden, tidsmessig utstrekning og tilgjengelighet. Det er et steg på veien for å hindre konkurs i større driverselskaper. Men bransjens respons sier at ordningene ikke er nok til å hindre oppsigelser og ytterligere permitteringer. Det er klart det er begrenset hvor lenge en kan drive overnattingsvirksomhet uten gjester, på inntil 60 prosent kompensasjon for faste utgifter.

Optimismen er likevel ikke helt borte. Det nye driverselskapet for Grand hotel planlegger nyåpning og lover at ingen mister jobben. En positiv innstilling som kan møte tøffe utfordringer i den nye normalen, post-korona, som vi fortsatt ikke kjenner. Vil turismen ta seg opp igjen til bærekraftig nivå? Eller fører pandemien til varige endringer i levemønsteret vårt? Usikkerheten er fortsatt overveldende.