Får hele Dokka til å danse

dansesøsken: Siw- Anja, Ann-Iren og Linn-Therese Thomle Svendsby jobber knallhardt med forestillingen «Fairytales can I dream» .

dansesøsken: Siw- Anja, Ann-Iren og Linn-Therese Thomle Svendsby jobber knallhardt med forestillingen «Fairytales can I dream» .

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Merk deg navnet Thomle Svendsby! Søsken­trioen fra Østsinni­åsen får hele Dokka til å danse.

DEL

En sjelden gang er en så heldig å få møte mennesker som med sin lidenskap får tåka til å lette, novembermørket til å forsvinne og humøret til å tangere det ultimate toppunkt.

Søstrene Ann-Iren (19), Linn-Therese (21) og Siw-Anja (23) Thomle Svendsby er hver for seg og til sammen ei kreativ utskytingsrampe for livsglede og daglig hardt arbeid. Deres store lidenskap er dans og sang.

Eget show

13. og 14. februar neste år setter de opp forestillingen Fairytales can I dream i Sentrum kino. Og hold dere fast; med i forestillingen er 90 lokale dansere mellom 6 og 26 år, 11 sangsolister fra 8 til 30 år og over 40 statister!

Og de som jobber nær sagt døgnet rundt, og uten fem flate øre i betaling for at over 140 barn og unge i Nordre Land får delta i dette eventyret, er søstrene Thomle Svendsby.

Til å være et såpass lite sted har Dokka et stort og veldig bra dansemiljø, og det er også mange gode sangere her, sier søstrene. Årsaken til at dansen har fått slik gjennomslagskraft i bygda mener de finnes i miljøet for rytmisk gymnastikk (RG).

Det startet med RG, og etter hvert kom kulturskolen med danseundervisning, forteller jentene.

Tidlig opp på tå

Selv ville søstrene Thomle Svensby tidlig opp på tå.

Vi begynte med RG da vi var fem-seks år gamle. Etter hvert dannet vi små grupper og øvde og øvde på forestillinger til Ungdommens Kulturmønstring, forteller Ann-Iren, som er den av søstrene som deler sin pasjon mellom sangen og dansen. For Linn-Therese og Siw-Anja er det bare dansen som gjelder. Siw-Anja har svingt seg gjennom et år på danselinja på folkehøgskolen i Ulsteinvik og gått på Flowdance-akademiet i København med hip hop som spesialitet.

Og så danset jeg ett år i Ålesund der jeg også jobbet noe som treningsinstruktør, forteller storesøster Thomle-Svendsby som skal tilbake til mer dans i København når showet på Dokka er vel i havn.

Knallhard jobbing

For nå er det bare showet i februar som gjelder for jentene. Ideen til oppsetningen klekket de ut i april. Koreografien og kostymene er det også søskentrioen som står for.

Dere må fortelle hvordan ei arbeidsuke ser ut for søstrene Thomle Svendsby.

Søstrene ser på hverandre og ler.

Vi jobber som telefonintervjuere på Lillehammer og bor lengst inne på Østsinniåsen. Vi reiser til Lillehammer klokka seks om morgenen og er tilbake på Dokka kvart på fem om ettermiddagen. Klokka fem begynner vi treningen med alle gruppene som er med i showet. Vi øver hver dag hele uka. Søndag danser vi seks timer, men fredag og lørdag har gruppene fri, så da syr vi kostymer, forteller de. Slik har de holdt på siden august. Her er det altså ikke mye tid til slaraffenliv i sofaen og heisaturer på byen.

Jeg elsker å danse! ler Siw-Anja.

Jeg også, sier Linn-Therese som bare må opp på tåspissen og ta noen grasiøse steg på slitent gulvbelegg i kjelleren på Park­tunet.

Vi byttet jobb alle tre for å få til dette her, forteller jentene. Skiftarbeid i dagligvarebransjen var uforenlig med trening sju kvelder i uka.

Det er så moro å se framgangen til alle som er med i showet, sier lillesøster Ann-Iren.

Sponsorer?

Det er langt fra gratis å sette opp et show med over 140 deltakere som skal ikles kostymer som alver og feer, aliens, zombier, sommerfugler og slaver. Til de to sistnevnte kategoriene trenger de forresten flere statister.

Oppsetningen vil nok koste rundt 200.000 kroner, forteller jentene, som trenger all den sponsorstøtte de kan få. Foreløpig er Parken ungdomsklubb en god støttespiller, og søknad om milde gaver er sendt Fylkesmannen.

Nå jakter vi på flere sponsorer, sier jentene.

Gjesteartister

Søskentrioen stiller knallharde krav både til seg selv og de andre som er med i showet.

Alt absolutt alt skal være gjennomført, og det skal skje noe hele tida, understreker de. Alle ungdommer i Land kjenner visstnok Mr. X og han skal også være med. Fra Færøyene kommer danserne Diana J. Hansen og Katrin Frederiksberg, og direkte fra København Viet Lee. Kenneth Fjeldberg mikser musikken i forestillingen.

Jo, det ligger an til litt av en helaften når kulturuka i Nordre Land åpnes neste år!

Framtidsdrømmer

Med en så altoppslukende interesse for dans og sang, har søstrene framtidsplanene klare:

Vi har lyst til å starte en virksomhet sammen der vi setter opp show. Men først må vi ta mer utdanning. Vi må studere pedagogikk og ta alle mulige kurs innen dans, sier søstrene Thomle Svendsby. Da er framtidsmålet i sikte; å leve av dansen!

Artikkeltags