Får både i pose og sekk

JUBLER: Cecilie Ensrud, Gyda Hermundstad, Emilie Martinsen og Camilla Sanna jubler over utviklingen i Gran sentrum. FOTO: HELGE RØNNING BIRKELUND

JUBLER: Cecilie Ensrud, Gyda Hermundstad, Emilie Martinsen og Camilla Sanna jubler over utviklingen i Gran sentrum. FOTO: HELGE RØNNING BIRKELUND

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

De nærmeste årene investeres godt over en milliard kroner i Gran sentrum. Jentene på bildet får både i pose og sekk. HVA ER BEST MED GRAN? Legg inn din kommentar!

DEL

Neste høst er det slutt på vintertrening på grus og snø, når Gran idrettspark står ferdig med to kunstgressbaner. Det gleder småjentespillerne til Hadeland Kvinnefotballklubb seg til.

I dag går de i åttendeklasse. Etter endt grunnskole kan de begynne på en flunkende ny videregående skole et steinkast fra Gran ungdomsskole.

Ikke rart de gleder seg.

- Det skal bli flott å begynne på en ny og stor skole. Da blir vi sikkert kjent med mange nye, sier de fire jentene.

Investeringsboom

Gran sentrum er allerede preget av den kommende investeringsboomen. Kommunen har startet med infrastrukturen.

Sør for sentrum lages det en rundkjøring og en vegforbindelse langs Vigga som skal bli tilfartsåren til sentrum når riksveg 4 er bygget ut. Herfra skal det også gå en veg opp til den nye skolen, og vann- og kloakk skal utbedres.

Det er imidlertid lommerusk i forhold til hva som venter.

Tunnel under sentrum

Utbyggingen av Trintom skole har allerede startet, med en prislapp på 90 millioner kroner.

Likeså utbyggingen av et idrettsanlegg med en prislapp på 30 millioner kroner.

Tar vi med ny videregående skole til 700 millioner, fjernvarmeanlegg, utvidelse av kjøpesenter, felles alarmsentral, byggevarehus og andre nye næringsbygg, blir Gran en gedigen byggeplass de kommende årene. Men når alt er ferdig blir det en fin småby.

Alt krones med etter hvert riksveg 4 i tunnel under Gran sentrum.

Endelig i gang

Det har vært mye strid og bråk rundt etableringen av Hadeland videregående skole. Nå er det imidlertid ingen veg tilbake. Reguleringsplanen er vedtatt og infrastrukturen påbegynt.

Dagens åttendeklassinger på Hadeland kan imidlertid glede seg over et flunkende nytt skolebygg når de har gjort seg ferdig med ungdomsskolen.

Den videregående skolen er det desidert tyngste prosjektet kostnadsmessig med en prislapp på 700 millioner kroner. Tegningene er klare, og byggestart er satt til februar.

Med skolen i gang vil «innbyggertallet» i Gran økes med 800 personer på dagtid.

- Enormt løft

Ole Næss, daglig leder for Granstunet Eiendom, ser utrolig lyst på framtiden i Gran.

- Om få år vil Gran sentrum framstå helt annerledes enn i dag. Sentrum vil gå gjennom en betydelig forvandling. Det har aldri noensinne blitt investert så mye på ett sted samtidig på Hadeland som det gjøres nå, sier Næss.

Selv skal Granstunet Eiendom utvide og etappevis bygge ut for 100 millioner kroner.

Første etappe er et nybygg mot vest mot jernbanen.

De fire siste årene har Granstunet senter leid ut hver eneste kvadratmeter.

Nå står det kun 20 kvadratmeter tomt.

Også Smietorget rett over vegen har vært gjennom en utvidelse, og fått inn Nav og KappAhl som store leietakere.

Skolebygg ledig

Næss er framfor alt spent på hva den nye videregående skolen vil gjøre med sentrum.

På andre siden av dagens riksveg 4 fra Granstunet, ligger fortsatt branntomta til Møller Bil tom. Her har Møller Eiendom planer om både forretningsdrift og leiligheter.

I motsatt ende av sentrum vil det stå et stort skolebygg ledig når den nye videregående skolen tas i bruk. Ett av de tre skolestedene til Hadeland videregående skole ligger nemlig i Gran sentrum.

Økt innbyggertall

Ordfører Inger Staxrud kan midt oppe i alt det positive registrere en befolkningsvekst.

- Kjøpesentrene har vekst, vi har flere bedriftsetableringer i Mohagen, bedriftene øker antall ansatte, boligprisene øker og folketallet øker, konstaterer Inger Staxrud.

Artikkeltags