I Oppland tror hver tredje bilist at de har promillekjørt

OSLO, Norge 20160927.
Politiet i arbeid. Politiet gjennomfører alko-testing med alkometer. 
NB! Modellklarert til redaksjonell bruk.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

OSLO, Norge 20160927. Politiet i arbeid. Politiet gjennomfører alko-testing med alkometer. NB! Modellklarert til redaksjonell bruk. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Svært mange tar sjanser og kombinerer bilkjøring med alkohol, ifølge Gjensidige.

DEL

Undersøkelsen, som er gjennomført av IPSOS med 4000 deltagere over hele landet, viser at hver tiende bilist i Oppland av og til drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner selv når de er under promillegrensen. I tillegg viser undersøkelsen at hver tredje bilist kan ha promillekjørt.

– Ikke stol på regneferdighetene når du er på julebord. Drikker du alkohol bør du la bilen stå. Og må du kjøre hjem bør du holde deg til alkoholfri drikke, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Rus årsak til halvparten av dødsulykkene

Ikke overraskende er menn mer tilbøyelige til å drikke og kjøre enn kvinner. Det er også klart flere menn enn kvinner som tror at de kan ha promillekjørt.

- Selv med lav promille øker ulykkesrisikoen kraftig, sier Eklo.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsaken til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

Ingen erstatning for promillekjørere

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

- Kolliderer du på grunn av promillekjøring vil du normalt ikke få noen erstatning på forsikringen i det hele tatt. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Dette kan fort bli millionbeløp, avslutter Eklo.

Artikkeltags