Grunnet bortfall av annonser vil Oppland Arbeiderblads salgskorps være såkalt rullende permittert i 50 prosent stillinger fra torsdag. Det vil si at fem ansatte i OA vil jobbe redusert, men de vil likevel være tilgjengelige for avisens annonsekunder.

– Dette er en beslutning vi hadde håpet å unngå, men også Oppland Arbeiderblad må redusere kostnadene for å sikre forsvarlig drift. Grunnen til at OA valgte å gå til såkalt rullerende permitteringer, er at det gir permitteringene en sosial innretning. Det er en måte å fordele byrden på, sier daglig leder Erik H. Sønstelie.

Les også

Derfor har vi ikke åpent alt innholdet om korona i OA

Annonsemarkedet falt

I likhet med alle andre norske medier opplevde Oppland Arbeiderblad at annonsemarkedet endret seg over natten da regjeringen innførte strenge smitteverntiltak 12. mars.

Kundene avbestilte annonser, samtidig som booking av nye stoppet nesten helt opp.

– I situasjonen vi befinner oss i, ser vi ikke noen annen løsning enn å gå til permitteringer, sier Sønstelie.

Les også

OA vokste med nesten 400 abonnenter. Men i disse tider trenger vi flere

Flere aviser har permittert

I Innlandet har fra før av Gudbrandsdølen Dagningen redusert med 16 årsverk, også det ved hjelp av såkalt rullerende 50 prosent permittering.

Mediekonsernet som blant annet eier Hamar Arbeiderblad permitterte 14 ansatte som følge av koronasituasjonen for en ukes tid siden.

Permitteringsvarsel ble sendt ut til ansatte innen salg og grafisk.

Både GD, HA og OA har så langt klart å skåne redaksjonelle årsverk.

Kundene trenger råd

– Vi spiller en viktig rolle i å formidle informasjon i Vestoppland og Innlandet. Det ser vi spesielt i disse tider. Vi håper at vi fortsatt kan bringe siste nytt og gi leserne unik informasjon om det som skjer i våre 14 kommuner og i Innlandet, sier Sønstelie.

Han håper også at medierådgivere og annonseselgere snart kan arbeide for fullt igjen.

– Vi ser at kundene trenger gode råd om hvordan de kan agere og kommunisere i en vanskelig tid og det kan vi bidra med.

Over halvparten av norske medieledere svarer at koronasituasjonen er krevende med tanke på annonseinntektene i en fersk undersøkelse utført ved Handelshøyskolen BI. Mandag ble det varslet nye permitteringer blant annet i NHST-avisene.

– Det er en helt unik situasjon som vi aldri har vært med på tidligere, sier medieforsker Erik Wilberg til Journalisten om det som nå skjer i norske avishus.

En rekke aviser landet over har den siste halvannen uken vært tvunget til å permittere.