Om Rødt og barnehager

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jorunn Pedersen fra Rødt skriver i sitt innlegg 20. august om private barnehager og det hun kaller «skattefinansiert velferdstjenester». Siden jeg jo faktisk er en kvinnelig gründer, noe hun mener bør klassifiseres som en «utrydningsturet art», følte jeg behov for å nyansere noen av de uriktige uttalelsene. Nå er jeg riktignok ikke den type kvinnelig gründer som Rødt liker, til det gjør jeg det «for godt».

Partiene Rødt og SV, og deler av fagbevegelsen har gjennom flere år har kjørt en voldsom kampanje mot private selskap som bidrar innen offentlig helse, omsorg og andre velferdstjenester. Argumentet er at man vil bli kvitt «velferdsprofitører med sugerør i kommunekasse», målet er offentlig overtakelse. Problemet er at de angriper en ideologisk karikatur som de selv har konstruert, og i skapelsen av den strør de om seg med usanne påstander. Det ergrer meg når dette uriktige bildet får legge premisset for debatt og politikkutvikling på et av våre viktigste samfunnsområder.

Virkeligheten ser nemlig slik ut:

Alle undersøkelser viser at foreldrene er svært fornøyde med barnehage-Norge. Og de private skårer faktisk gjennomgående et lite hakk bedre enn de kommunale barnehagene.

Når det gjelder selve driften, er alle barnehager underlagt en bemanningsnorm som regulerer antall ansatte per barn og en pedagognorm som ivaretar fagkompetanse. Dermed vil ikke private barnehager ha for lav bemanning og for få kvalifiserte ansatte. Barna er med andre ord i trygge og kompetente hender.

Når det gjelder forholdene for de ansatte, har 97 prosent av alle ansatte i private barnehager en tariffavtale som er fremforhandlet og anbefalt av de ansattes organisasjoner. I våre FUS-barnehager har vi tariffer og pensjonsavtaler helt på høyde med de kommunale.

Betydningen av private barnehager og barnehagekjeder handler dessuten ikke bare om likeverdig og full barnehagedekning, men også om fornuftig bruk av fellesskapets midler. En rapport fra Agenda Kaupang viser at barnehager som drives av private aktører har spart fellesskapet for om lag 20 milliarder kroner over de siste 10 år.

At å drifte barnehage i seg selv skal være så lukrativt som Pedersen svært upresist hevder hvor; «milliarder av kroner skyfles inn i disse selskapene», står ikke i stil med realiteten. I gjennomsnitt går en av tre private barnehager med underskudd. Overskuddet i sektoren utgjorde i 2017 litt under 4 prosent av inntektene. Dette er omtrent på nivå med driftsoverskuddet i norske kommuner samme år. Når noen av våre 180 FUS-barnehager tidvis går med overskudd, så er det fordi vi har jobbet hardt for å skape en dyktig ledelse og forhandlet bedre avtaler enn kommunale barnehager. Vi har ikke tatt utbytte av dette overskuddet.

Det er selvsagt lov å arbeide for et sosialistisk samfunn. Det er lov å mene at konkurranse er usunt, og at verden ville bli et bedre sted dersom alle var ansatt i stat og kommuner, -selv om alle slike eksperimenter har gått politisk, ideologisk og økonomisk konkurs. Men det er ingen grunn til å demonisere den store innsatsen private innen velferdstjenester bidrar med.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken