Gå til sidens hovedinnhold

Om det å være hundeeier, menneske, og av og til skumpe borti

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har du noen gang skumpet borti kollegaen din så hun sølte varm kaffe på seg? Tråkket noen på tærne? Hva med å uforvarende dytte til noen i en travel handlegate? Eller blitt bråsint på noen for at du hadde en dårlig dag? Vi alle har vel forvoldt noen ubehag på noen måte, uten å mene det. Hva gjør man da? De fleste av oss sier Unnskyld! Jeg beklager! Også prøver man å gjøre det godt igjen.

Har du blitt sølt på, tråkket på, dyttet eller kjeftet på noen gang? Hva om den som var uheldig sa unnskyld, klarte du å si; takk, det går fint? Greier du å tilgi?

La oss si at jeg er ute å går med hunden min, jeg møter deg i ei travel handlegate, jeg sklir og tråkker deg på tærne, båndet til hunden min surrer seg rundt bena dine å du søler kaffen din på klærne dine.

Hva skjer nå? Jeg beklager alt jeg kan, tilbyr meg å kjøpe ny kaffe til deg og vaske genseren din. Vil du godta min unnskyldning?

Her kommer hundeloven inn i bildet, hvis du er redd hunder og klandrer hunden min for uhellet, så kan jeg faktisk bli pålagt å avlive min beste venn. Vår beste venn. Den som hjelper politiet med å spore opp kriminelle, den som leter etter deg når du har gått deg vill i skogen, den som hjelper blinde å finne veien, den som hjelper tollere med å finne dop og den som holder ensomme mennesker med selskap.

Hundene er en kjemperessurs, men de er rettsløse. Om du som møter disse hundene blir skremt eller forulempet på noe som helst vis, så er hunden taperen, og den taper alt.

Vi mennesker kommer alltid til å gjøre dumme ting, vi kommer til å fortsette å trenge ordet unnskyld i vokabulæret vårt, for vi er bare mennesker. Vi trenger også å vite at det er rom for å bruke det ordet, og at man kan tilgi. Det er ikke sånn at man på død og liv skal måtte hevne og straffe noen for hendelige uhell selv om det er hund i bildet. Tenk om det er ungen din som er uheldig å skader noen eller noens eiendom..

Husk å tåle litt av andre, så tåler andre litt av deg også. Kanskje er du uheldig å skumper noen neste gang? Da vil det kjennes godt å kunne si unnskyld og bli tilgitt.

Kommentarer til denne saken