Det fins et likhetstrekk som alle nordmenn over 18 år har til felles. Nei, det er ikke koronavaksine. Hvert fjerde år kan vi avgi en stemme til tinget. Bare en hver. Hver stemme teller likt. Din stemme som arbeidsledig, student, politiker, pensjonist, elev, gamer, ufør, arbeider, sykepleier, lærer, influencer, økonom eller investor, grunneier, kapitalist eller likegyldig. Eller bare deg. Rik eller fattig. Eller midt i mellom. Hver stemme er like mye verdt!

Jeg stemte for første gang på åttitallet i Tyskland. Jeg stemte de grønne. Jeg syntes at industrien ikke skulle fylle lommebøker til noen få, ved å lage radiaktiv søppel, med teknologi som ikke ble utviklet til å drite penger, men for velferd til alle. Folket. Jeg var som tenåring opptatt av urettferdighet og natur. I motsetning til meg har Tyskland utviklet seg veldig. Omstilt seg. Forandret seg.

Norge står overfor et av sine viktigste stortingsvalg noensinne. Jeg har alltid brukt min stemme her siden 90-tallet. Begge retninger og alle farger. Jeg har vært på Høyre-liste i kommunen, stemt SV, stått på liste for MDG, og står nå på liste for Partiet Sentrum som har bærekraftsmål og integrering på agendaen. Jeg har vært medlem i Venstre og Rødt. Sympatisert med KRF.

Politisk arbeid er å debattere. Og når makt bestemmes, når stemmene er telt, må det tas avgjørelser. Beslutninger. Og de må tas politisk og ikke av pengemakt som prøver å manipulere oss. Vi kan bestemme at vår stemme er fri for kommersielle interesser!

Det er i vårt demokratiske land sjeldent store konsekvenser for menneskets velferd, av det som besluttes. Men beslutningene de siste 60 år har medført en enorm nedbygging av norsk natur. Vårt arvesølv som er mer verdt enn ti oljefond. Norsk velferd er bygd på misbruk av den norske naturen. Vi må omstille oss. Forandre på det. Vi står etter trendforskning på en 1. plass globalt til å møte klimautfordringene best. Likevel er det nesten ingenting som gjør livet vårt bra, som er produsert i Norge. Vi må kjøpe det fra utlandet. Vi utnytter naturen vår rått, for å kjøpe velferd og velstand. Fra en verden som brenner.

Og her oppfordrer jeg dere, nordfolket, til å våkne. Verden brenner. Verden omstiller seg. I hvilken retning, er en usikker vitenskap. Konserner (med millioner av arbeidsplasser) omstiller seg. Erna Solberg og hennes team har sovet fullstendig i timen. Andre konserner fyller lommene uten skrupler. Etter oss, syndefloden, også et forretningskonsept. Opposisjonen med AP, SP og FRP har fortapt seg i irrelevante, tradisjonelle «kampsaker». Men omstilling trenger drastiske beslutninger. Risiko. Å tre utenfor komfortsonen. Og hvem er vi, nordfolket? Tør vi ikke å finne nye kyster? Har vi blitt for late? Vi klamrer oss fast i fortiden. Vi diskuterer ulv, bedre veier, by og land. At EU ikke har noe med norsk skog å gjøre. Eller at noen tjener mer enn andre. Vi snakker om førskole, men ikke internettets manipulering i barneskolen.

Store konserner bestemmer i dag vår kultur. I skolen, på arbeidsplassen, i våre liv, vårt dyrefor. Mat og tid. De har kommersialisert livet vårt, manipulerer oss og betaler lite skatt. Vi har blitt degradert fra å være nordfolket, til å bli et markedet. Vi handler blant annet olje og gass. Det siste er vi ikke konkurransedyktig på, om noen tiår. Derfor, og på grunn av vårt etiske bidrag til å unngå overforbruk av fossilt brennstoff, er det uansvarlig å investere i olje og gass fra nå av. Politikken må presse næringslivet og investorer til omstilling. Ellers mister vi muligheten, og noen få fyller lommene på et synkende skip, mens folket på nederste dekk lider. Og ikke blir med videre.

Etter å har studert alle partiprogrammer, har jeg kommet frem til at en nødvendig omstilling til et Norge 2025, eller 2050, altså vår nærmeste fremtid, er følgende; Vi setter likegyldigheten til side og bruker vår makt, som nordfolk, erobrer folkestyre, og bruker hver vår stemme.

Om du aldri har stemt, eller tenkte å ikke stemme, men jeg fikk overbevist deg om at det er nå det gjelder som mest, for oss i Norge i en verden som brenner: Ikke stem AP, Høyre, SP eller FRP. Da skjer det ingenting.