Gå til sidens hovedinnhold

Statoil-sjefen: - Vi er et selskap i dyp sorg

Artikkelen er over 5 år gammel

Statoils konsernsjef Eldar Sætre sier at selskapet er i dyp sorg etter helikopterulykken utenfor Bergen fredag. Han opplyser at selskapet skal granske ulykken.

Svært berørt konsernsjef

– Vi opplevde i går en av de aller verste ulykkene på norsk sokkel og i vårt selskaps historie. Statoil er i dag et selskap i dyp sorg. Vi tenker også på våre berørte samarbeidspartnere. I dag er vi én familie og står sammen som industri, sa en svært berørt konsernsjef da han møtte pressen lørdag formiddag. Han var selv i USA da meldingen om ulykken kom, og han avbrøt reisen umiddelbart.

– Det var sjokkerende, og mine første tanker gikk til de berørte og de pårørende. Man føler seg veldig langt borte og hjelpeløs når noe slikt skjer. Jeg har vært i kontakt med beredskapsledelsen hele tiden og kom tilbake så fort som overhodet praktisk mulig, sier han.

Gransker ulykken

Sætre understreker at selskapet skal gjøre alt som står i dets makt for å ta vare på de pårørende etter ulykken.

– Vi må få svar på hvorfor helikopteret styrtet. Det er viktig for oss, for de pårørende og alle berørte. Havarikommisjonen skal granske ulykken, og vi vil hjelpe dem så fort vi kan, sier Sætre, som også opplyser at Statoil selv vil granske ulykken nærmere. Først når resultatet er klart, vil selskapet kunne si om det vil få følger for bruken av Super Puma-helikoptre, som har fått kritikk fra flere hold.

– Vi vil se på mandatet for vår egen gransking i samarbeid med de fagorganiserte. I tillegg skal selskapet CHC også gjøre sin gransking, fortsetter han.

Helikoptere på bakken

Mens granskingen pågår, står helikoptrene av typen Super Puma på bakken.

– Ut over det er det ingen konsekvenser, det er 19 flygninger til og fra installasjoner i dag, og de går som planlagt. Vi stiller opp med ressurser der slik at de som er bekymret, kan få noen å snakke med og den hjelp og støtte de behøver i en sånn situasjon, understreker han.

Prester og psykologer

Også til plattformene i Nordsjøen er det sendt ressurser som kan hjelpe, blant annet prester og psykologer.

Utenfor Statoils hovedkvarter var det lagt ned blomster og tent lys lørdag morgen. Flagget var firt på halv stang.'

Nasjonen står sammen

Statoil-sjefen benyttet også anledningen til å takke alle redningsmannskaper og frivillige som har deltatt, samt takke for all støtte.

– Vi setter stor pris på at kronprinsparet vil besøke pårørendesenteret. Det viser at en hel nasjon står sammen med de berørte familiene, sa konsernsjefen.

Eldar Sætre drar selv til Bergen for å møte de pårørende lørdag. Neste uke reiser han ut til Gullfaks B-plattformen, som helikopteret var på vei fra da det styrtet.

Fakta om de omkomne i helikopterulykken

  • 13 personer var om bord i helikopteret som styrtet fredag.
  • Elleve var nordmenn, én var brite og én var italiener.
  • Fire av de omkomne var ansatt i Halliburton.
  • To av de omkomne var piloter i CHC Helikopter Service.
  • Tre var ansatt i Aker Solutions, mens én var innleid av Aker Solutions. Vedkommende var egentlig ansatt i Karsten Moholt AS.
  • Én var ansatt i Statoil, én i Welltech og én i Schlumberger.
  • Så langt melder NRK om to omkomne fra Strand kommune i Rogaland, én fra Sandnes kommune og én fra Fjell kommune i Hordaland.
  • Kripos håper identifiseringsarbeidet kan være ferdig innen fem dager, dersom alle er funnet.

(Kilde: Bergens Tidende, NRK) (©NTB)

Kommentarer til denne saken