Jeg er stolt av å være med i et parti som tør å være den lille gutten i eventyret, som påpeker at keiseren ikke har noen klær på. Et lite parti som tør å utfordre de store, mektige aktørene som kjemper med nebb og klør mot en bærekraftig fremtid. Oljelobbyen og de store partiene er splitter nakne.

I forrige uke la Det internasjonale energibyrået (IEA) fram sin nyeste rapport: Vi kan ikke åpne noen nye olje- og gassfelt hvis vi skal nå 1,5-gradersmålet i Parisavtalen, og de spår et prisras for norsk olje. Når regjeringen planlegger for framtidas velferd, legger den til grunn en oljepris på 50 dollar fatet i 2050, men IEA spår en pris på kun 24 dollar.

IEA har vært den klart viktigste premissleverandøren for norske politikere som vil utvinne mer olje og gass. Hver eneste gang Regjeringen og de store partiene skal rettferdiggjøre nye oljefelter på tross av advarslene fra klimaforskerne, så henviser de til IEAs beregninger, som er kjent for å være mer «fossilvennlige» enn den uavhengige klimaforskningen. Men nå kom sjokkbeskjeden om at selv ikke IEA lenger mener at vi kan åpne noen nye olje- og gassfelter.

Dette endrer nå norsk oljedebatt for alltid. Olje- og energiminister Tina Bru forsøker å bortforklare denne kunnskapen ved å henvise til Perspektivmeldingen, der regjeringens egne byråkrater har laget regnestykker som liksom skal forsvare oljebransjen. Problemet er bare at klimaforskerne i FNs klimapanel har rykket ut og slaktet disse regnestykkene. Det er altså bare en bløff, bestilt av regjeringen, som nå sliter med å finne noe faglig grunnlag for den oljesvarte politikken sin.

Fakta er at enda mer fossil energi er en akutt trussel mot naturen, og vår trygghet, ja mot hele sivilisasjonen vår. Havet stiger, været blir våtere og villere, vi ser allerede konsekvensene nå, med over en grad global oppvarming. Likevel velger nesten alle norske partier å vende det døve øret til kunnskapen. Selv barn forstår at hvis fossil energi skaper klimaødeleggelse, så må vi stoppe med det. Men fordi oljebransjen er så rik og mektig, har de klart å skape fantasifortellinger som gjør at voksne, opplyste mennesker tror på de mest absurde ting. Som at vi kan åpne opp Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning uten å ødelegge naturen og klimaet, slik Høyre vedtok på sitt landsmøte.

Løgnen om at norsk olje og gass ikke ødelegger klimaet dominerer den norske politiske debatten, fra høyre til venstre. NHO og LO lanserte nylig en felles energipolitikk som skal stoppe ethvert forsøk på å avvikle norsk oljenæring. I fjor vedtok et bredt flertall på Stortinget over hundre milliarder i skatteletter for å øke oljeutvinningen og sikre åpning av flere olje- og gassfelter på norsk sokkel. Norges mektigste aktører har rottet seg sammen med oljelobbyen. De er mer redde for det grønne skiftet enn for katastrofale klimaendringer.

NRKs programleder i «Politisk kvarter» satte ord på dette i en sending fredag 21. mai: «Etter IEA-rapporten er det MDG som ser ut til å ha den mest realistiske oljepolitikken».

«Det er ganske sjokkerende at både Ap, Sp og flere andre partier er mer opptatt av å lytte til oljelobbyen, enn faktisk å ta fremtiden til barna våre på alvor», sa fungerende partileder i MDG, Arild Hermstad til NRK.

For nå er oljebløffen avslørt.