Ola (54) startet koret og dansegruppa Korpus for 25 år siden: – Noen synes jeg er vel mye propell

IMPROVISERER: Ola Narten Svendsen babler i vei på en blanding av norsk, engelsk, spansk, og tullespråk når han kommuniserer med en av de spanske skuespillerne («Kike» Darwin E. T. Laverde) som er kommet til Gjøvik for å være med på jubileumsforestillingen til Korpus søndag.

IMPROVISERER: Ola Narten Svendsen babler i vei på en blanding av norsk, engelsk, spansk, og tullespråk når han kommuniserer med en av de spanske skuespillerne («Kike» Darwin E. T. Laverde) som er kommet til Gjøvik for å være med på jubileumsforestillingen til Korpus søndag. Foto:

I 25 år har han vært pådriver for mangfold og kultur for alle i Gjøvik. Først startet han koret og dansegruppen Korpus. Siden har det bare ballet på seg!

DEL

– I dag har Gjøvik noe av det beste kulturtilbudet til utviklingshemmede her til lands. Jeg er stolt av at vi har klart å bygge opp en så formidabel avdeling for tilrettelagte kultur og fritidstilbud, sier Ola Narten Svendsen ubeskjedent.

Kjempefint team

Selv har han hovedansvaret for de kreative fagområdene ved Gjøvik kunst- og kulturskole; Korpus, Sangstund, tre band og fem kunstgrupper.

Da han begynte som fritidskonsulent i Gjøvik kommune i 1994, var han eneste ansatte på kontoret. Nå er de totalt 11 ansatte pluss gruppekontakter i seksjonen for tilrettelagte kultur- og fritidstilbud. Målgruppen har også vokst til å gjelde deltakere innen psykisk helse og personer med minoritetsbakgrunn.

STORT KUNST- OG KULTURARBEID: Ola Narten Svendsen samarbeider blant annet tett med Anna Österberg, en svensk sykepleier og kunstner, som er fagleder for de tilrettelagte kunstgruppene.

STORT KUNST- OG KULTURARBEID: Ola Narten Svendsen samarbeider blant annet tett med Anna Österberg, en svensk sykepleier og kunstner, som er fagleder for de tilrettelagte kunstgruppene. Foto:

– Vi er et bra team, sier Ola, og skryter av staben. Han konstaterer at det er stor forskjell på norske kommuner når det gjelder satsingen på tilrettelagte kulturtilbud. Mange lar seg imponere når de hører om satsingen i Gjøvik. Noen kommuner baserer seg i større grad på at frivillige gjør jobben. Selv er han overbevist om at det fortsatt bør være en kommunal oppgave.

Festforestilling i anledning 25-årsjubileet

54-åringen vet inderlig godt hvor mye arbeid det er å bare organisere en enkel øvelse eller tur. De fleste av de 40 medlemmene i Korpus er nemlig avhengig av hver sin gode hjelper. Bare hjelpeapparatet rundt koret utgjør nærmere 100 personer, alt fra foreldre og søsken til miljøarbeidere.

– Jeg bruker mye tid på å lage nyhetsbrev med praktisk info som jeg sender til hver enkelt på våre mange kulturtilbud. Likevel blir det alltid litt slinger i valsen, fordi noen beskjeder blir borte på vegen, sier Ola.

VETERANER: Noen av medlemmene i Korpus har vært med helt fra starten for 25 år siden. Det gjelder blant annet Ellen Bjørnerud (f.v.), Stein Jøraasen og Turid Tjernlie. Dette bildet er fra 2014.

VETERANER: Noen av medlemmene i Korpus har vært med helt fra starten for 25 år siden. Det gjelder blant annet Ellen Bjørnerud (f.v.), Stein Jøraasen og Turid Tjernlie. Dette bildet er fra 2014.

Korpus fyller 25 år i disse dager. Jubileet skal feires med en stor festforestilling på Gjøvik kino. Teatergruppen er nettopp ferdig med første øvelse på Musikkens hus i Gjøvik, når OA kommer for å intervjue Korpus-generalen. Men han rekker knapt å sette rumpa ned på stolen før han blir avbrutt av en telefon. Det er en mor som trenger å komme i kontakt med en miljøarbeider, som skal hente sønnen hennes på dagens øvelse.

BESTEMTE SEG TIDLIG: Som ung var Ola Narten Svendsen  sivilarbeider på Elton skole på Raufoss, - en spesialskole for tale og språkvansker. Det var da han bestemte  seg for å fortsette med noe i samme gate.

BESTEMTE SEG TIDLIG: Som ung var Ola Narten Svendsen sivilarbeider på Elton skole på Raufoss, - en spesialskole for tale og språkvansker. Det var da han bestemte seg for å fortsette med noe i samme gate. Foto:

Må være litt laidback

– Slik er hverdagen, når man skal koordinere så mange, sier Ola. Han har heldigvis nådegaven til å være litt laidback, ikke henge seg opp i detaljer, og gi blaffen i at ikke alt går etter planen bestandig. Det nytter ikke å være petimeter, hvis man skal overleve i en slik jobb. Samtidig legger han for dagen en beundringsverdig energi og stå-på-vilje. Det er tydelig at han stortrives i miljøet, og føler at han kan være seg selv sammen med de utviklingshemmede og den utvidede Korpus-familien.

POPULÆRT TILBUD: Dette bildet er fra en øvelse med Korpus på Losje Vårsol i 2014.

POPULÆRT TILBUD: Dette bildet er fra en øvelse med Korpus på Losje Vårsol i 2014. Foto:

Kultur for alle

– Det er vennene mine. Her er det godt å være, sier han. Takket være en aktiv foreldregruppe som stiller opp på alle øvelser og koker kaffe, pluss mange gode medarbeidere, har Korpus blitt et kor og dansegruppe hvor mange vil være med og hvor ingen vil slutte.

– Det er dessverre et par av medlemmene våre som har dødd, men det er ingen som har sluttet. Flere av dem har faktisk vært med helt fra starten av, sier Ola.

GLEDESSPREDERE: Korpus opptrer både i inn- og utland. Her fra en opptreden i Hunn kirke for et par år siden.

GLEDESSPREDERE: Korpus opptrer både i inn- og utland. Her fra en opptreden i Hunn kirke for et par år siden. Foto:

Organisator og musiker

Selv har han også vært med i Korpus i 25 år, både som organisator og musiker. Han skal spille litt saksofon i bandet under jubileumsforestillingen også. Det passer ham godt å ha mange jern i ilden.

– Noen synes visst jeg er litt vel mye propell, ler han og sitter urolig på stolen. Det kan være gode grunner til det. Akkurat nå sitter nemlig den spanske teaterinstruktøren, Paco Valls Garcia, som Korpus samarbeidet nært med i 20 år, i naborommet og venter på skyss. Det gjør også en gruppe spanske utviklingshemmede skuespillere, i samme følge. Korpus har drevet kulturutveksling med utviklingshemmede i Spania, Den dominikanske republikk og mange andre land i en årrekke. Det har vakt oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.

LANGVARIG SAMARBEID: Ola Narten Svendsen og Korpus har samarbeidet nært med den spanske teaterinstruktøren, Paco Valls Garcia, i snart 20 år

LANGVARIG SAMARBEID: Ola Narten Svendsen og Korpus har samarbeidet nært med den spanske teaterinstruktøren, Paco Valls Garcia, i snart 20 år Foto:

Vekker følelser

Ola blir varm om hjertet når han tenker på alle de rørende opplevelsene han har fått være med på. I enkelte land er synet på utviklingshemming fortsatt preget av gammeldags tenking. Korpus-generalen har møtt mange foreldre som fortsatt er sjenerte for å fortelle at de har et utviklingshemmet barn.

– De har vært vant til å gjemme bort sine sønner og døtre, og har slett ikke vist dem fram på en scene. Ikke før Korpus har kommet på besøk og vist dem at det går an, sier gjøvikenseren. Ja, han opplever til stadighet at mange tar til tårene og blir svært beveget i møte med de utviklingshemmede, som ofte viser en smittende livsglede på tross av alle slags handikap.

En ting er sikkert: Mange har fått nyte godt at den framdriften som propell-Ola har vært med å skape innen arbeidet for utviklingshemmede i Gjøvik.

KULTURSAMARBEID: I 2010 hadde Korpus gleden av å få gjenbesøk av grupper fra Den Dominikanske republikk og Spania. FOTO: ARNE LÆGREID

KULTURSAMARBEID: I 2010 hadde Korpus gleden av å få gjenbesøk av grupper fra Den Dominikanske republikk og Spania. FOTO: ARNE LÆGREID Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags