Gå til sidens hovedinnhold

Ola (24) ble norgesmester i bedømming av sau

Artikkelen er over 1 år gammel
Innsendt

Ola Svartaas kan nå smykke seg med tittelen «Norgesmester i eksteriørbedømming av sau». Konkurransen arrangeres som en del av Høstarrangementet i Frogner, Akershus. I tillegg til totalt seks NM, er konserter, bedriftsbesøk og bankettmiddag innbakt i programmet.

Lørdag 5. oktober vant Ola Svartaas fra Gran den gjeve tittelen i seniorklassen. – Det er kult! Vi har noen sau hjemme også, så det er gøy å kjenne litt på at jeg har fått med meg litt om sau, sier Ola.

I Norgesmesterskap (NM) i eksteriørbedømming av sau skal du kartlegge og bedømme utseende på dyrene som står utstilt. Her har alt fra beinbygning til kjeveparti en betydning. I dømmeskjemaet fyller deltaker inn sine poeng, og deretter sjekkes disse mot en profesjonell dommer som har bedømt dyrene i forkant av tevlingen. Vedkommende som kommer nærmest dommerens vurdering vinner.

Ungdomsorganisasjonen Norges Bygdeungdomslag (NBU) står bak Norgesmesterskapene og Høstarrangementet som varer fra 4. – 6. oktober. Hvert år inviteres ungdommer til en minifestival en helg i oktober, innholdet er spesielt rettet mot medlemmer i organisasjonen.

Historie
Tevlinger har hatt en sentral plass i organisasjonen siden stiftelsen i 1946. På 1950- og 60-tallet var hovedmålet opplæring i landbruk og husstell, i dag er moderne tevlinger innført og mange er underholdningspreget. Flere tradisjonelle tevlinger lever fortsatt i beste velgående, som eksteriørbedømming av diverse dyr, spekematanretning og bløtkakepynting. Norges Bygdeungdomslag deler totalt ut 40 NM-titler i året, og kårer vinnere i mange egne NBU-mesterskap.


Festivalstemning
Høstarrangementet er også en arena for fest og moro, konsertopplevelser og sosialt samvær. Hvert år er det et annet fylket som får ansvar til å arrangere Høstarrangementet for de rundt 7000 medlemmene i NBU. I år var det over 300 ivrige ungdommer som tok turen.

Kommentarer til denne saken