Gå til sidens hovedinnhold

«Make it big», sa Hilton. Det gjorde de

Artikkelen er over 6 år gammel

To bautaer i historien til ski- og turiststedet Beitostølen skal feires i år.

Beitostølens historie er mye lenger enn 50 år. Men det var på midten av 1960-tallet at utviklingen skjøt fart. 1965 var året da Beito Høyfjellshotell, i dag Radisson Blu, sto ferdig. 1965 var også året da gründeren Steinar Hovi satte opp et skilt ved foten av Ola-heisen. På skiltet sto teksten «Skiskole».

– Dette var starten på konsernet som i dag heter Beitostølen Resort, og som favnet over mye av det som skjer på Beitostølen.

Skal markeres

Steinar Hovi døde høsten 2013. Nå er det sønnene Atle og Bjørnar som har overtatt aksjene og som leder Beitostølen Resort, et selskap som sysselsetter 100 personer, har 2500 gjestesenger, driver skiheisene og mye mer på Beitostølen.

OA møtte de to sønnene på Beitostølen i går. De har bestemt seg for å markere de to 50-åringene på en måte som alle ansatte, gjester og venner skal få merke.

Vi snakker om et stort arrangement, men detaljene kan vi ikke gå ut med ennå, sier Atle Hovi, som er direktør i Beitostølen Resort.

Bygde stein for stein

Det er to stolte og ydmyke sønner som forteller om farens livsverk. Steinar Hovi kom fra bygda, og var tidlig ute med å se mulighetene på Beitostølen. I 1965 satte han opp et skilt i bunnen av slalåmbakken med ordet «Skiskole».

Så kjøpte han inn slalåmski og støvler. Størrelse 38 til kvinner, 43 til menn, og kjørte i gang med skiutleie. Deretter åpnet han sportsbutikk – med peis. Der varmet svenske gjester seg med matpakka. Og sannsynligvis hadde de kjøpt noe før de forlot butikken.

Hovi bygde seg opp, stein for stein. Ut over 70- og 80-tallet bygde han Hovi Hytter, kjøpte Haugseter fjellstue ved Vinstervatn, og Bergo Hotell, fordi han trengte plass til større sportsforretning. Dermed ble det også bygd et nytt leilighetsbygg. Videre kjøpte han både Bitihorn Hotell og Beitostølen Høyfjellshotell, som Trygve Hegnar eide den gang i 1995.

– Men han så at høyfjellshotell var på veg ut, derfor ble Bitihorn og Beitostølen høyfjellshotell bygd om til leiligheter, forteller Atle Hovi.

Tok over det meste

I 1998 kjøpte Hovi Beitostølen Skiheiser, som den gang ble eid av Harald Flaaten, sønn av hotellgründeren Carl Flaaten. I 2003 overtok han også det største hotellet, som den gang het Radisson SAS. Begge sønnene var da for lengst kommet med i ledelsen og driften av konsernet.

I Atle Hovis bok «Kunden er sjefen» er det listet opp hele 46 foretak som Hovi helt eller delvis har bygd opp.

En statue

Steinar Hovi har stått fram som en bauta for Beitostølen. Nå vil sønnene hedre sin far med en statue i bronse. Kunstneren Bruce Naigles rakk så vidt å møte Steinar Hovi før han gikk bort. Nå er Naigles sin statue i helfigur sendt til støpning i bronse. 21. februar blir den avduket. Og naturlig nok skal den stå ved inngangen til Radisson Blu-hotellet, der tusenvis av gjester har håndhilst på turistverten.

– Vi har sett statuen etter hvert som den tar form. Vi kjenner veldig godt igjen faren vår, sier de to brødrene.

Make it big

Den andre jubilanten, storhotellet Radisson Blu, har også en fascinerende historie. Carl og Aslaug Flaaten flyttet fra Oslo til Valdres for å drive med pelsdyr. De hadde solgt unna virksomheter i Oslo og ville investere pengene. Carl Flaaten hadde lyst til å bygge et hotell i den norske fjellheimen.

– Så han dro over til USA og besøkte selveste hotellkongen Conrad Hilton for å be om råd. og det fikk han. Slik jeg har hørt historien, spurte Carl Flaaten:

– I'm thinking of building a hotell i the Norwegian mountains. Do you have any advice?

Hilton skal ha svart: Always think big. When you build something, always think big!

I dag mener Hovi-brødrene at Radisson Blu fortsatt er et topp hotell. Svært solid bygd, det tåler både ombygginger og påbygginger.

– Før i tida bygde de gjerne hoteller med dans i kjelleren, spisesal og kjøkken i første og rom derover. Da får ikke folk sove. Her er romavdelingen skilt ut fra resten, sier Atle Hovi, som dermed går god for at dette klassiske høyfjellshotellet var grundig planlagt.

– Du kunne ikke bygd det bedre i dag, logistikkmessig sett, sier Bjørnar Hovi.

– Så dette er et Hilton-hotell i miniatyr, legger Atle til.

Flaaten var også en kreativ mann som både bygde hotell og skiheis. På 1960-tallet var skipsfart det store i Norge. Så Flaaten fikk skipsredere til å kjøpe de fineste suitene i topp-etasjen. De betalte godt og bidro slik sett til finansieringen. På kjøpet fikk de ti års bruksrett.

– Det var den tid rederne kom med privatsjåfører, og var ikledd smoking. Dette hotellet har klekt ut en rekke kjente hotellpersonligheter i Norge, sier Bjørnar og Atle.

Kommentarer til denne saken