Gå til sidens hovedinnhold

Her er fire smarte skattegrep du bør gjøre før nyttår

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er drøye to uker igjen av 2017. Banksjefen i Nordea Bank har fire smarte grep du kan gjøre for å spare litt på skatten.

Ønsker du å spare litt på skatten, så har du muligheten nå før året er omme. Banksjef i Nordea Bank, Nina Myren Sortehaug, har fire tips til den som vil spare litt på skatten.

Det første tipset er å overføre penger til individuell pensjonssparing (IPS). Sparer du maksbeløpet på 40.000 kroner, kan man få opptil 9.600 kroner i skattefordel.

– Her i Østerdalen merker vi at stadig flere kunder spør oss om IPS. Vi har også hatt stor pågang for å opprette IPS-kontoer, forteller hun, men ber folk være oppmerksomme på at dette ikke er et rent skattefradrag, men utsatt skatt.

– Når pengene tas ut ved pensjonsalder, skattes de som vanlig inntekt. Hvis du reinvesterer skattefradraget, er dette en svært gunstig ordning, men du må tenke etter om det passer for deg, for pengene blir bundet opp til pensjonsalder.

Gi penger til barna

Et annet velkjent grep er å fylle opp BSU-kontoen før nyttår. Maksbeløpet her er på 25.000 kroner. Da kan du spare 5.000 kroner i skatt på 2017-ligningen. Du får 20 prosent skattefradrag så lenge du har tilstrekkelig med skattbar inntekt. I 2017 må du ha tjent 74.650 kroner.

Sortehaug mener det også kan være lurt å overføre penger til barna for å spare på formuesskatten, selv om arveavgiften ikke ser ut til å bli innført igjen med det første.

– Akkurat nå er et gunstig tidspunkt å arve penger ettersom det ikke er noen avgift på dette. Hvis senior i familien sitter på en stor sum penger, kan det være lurt å overføre til barna dersom man vil utnytte fribeløpet i formuesskatten, sier hun.

Veldedighet

Det siste tipset for å få fradrag i skattepliktig inntekter er å gi pengegaver til frivillige organisasjoner. Planlegger du å donere penger, kan det være lurt å gjøre det før nyttår. Også gaver til tros- og livssynssamfunn gir rett til skattefradrag. Man kan få fradrag for opptil 25.000 kroner i året.

For å utløse fradrag må summen utgjøre minst 500 kroner per organisasjon per år. Det er verdt å merke seg at det ikke er all veldedighet som gir skattefradrag, men oversikt over hvilke organisasjoner som er omfattet av ordningen finner du på Skatteetatens hjemmesider.

Kommentarer til denne saken