NHO-barometer: Innlandsbedrifter trenger flere med yrkesfag

Artikkelen er over 3 år gammel

Nesten seks av ti bedrifter i Innlandet sier de har et udekket kompetansebehov, går det fram av NHOs kompetansebarometer.

DEL

– Økt behov for kompetanse kan ha sammenheng med vekst og lysere utsikter, eller med at bedriftene søker fornyelse og omstilling mot nye produkter, tjenester og markeder. Begge deler er veldig positivt, kommenterer regiondirektør Åge Skinstad.

Undersøkelsen viser at det i innlandet fortsatt er størst behov for elever med yrkesfaglig bakgrunn. Deretter følger fagskoleutdanning. I Oppland har nesten 60 prosent av bedriftene uttrykt behov for ansatte med yrkesfaglig bakgrunn. I Hedmark opplever omkring 70 prosent av bedriftene det samme.

Digitalisering har ført til endret kompetansebehov. 40 prosent av bedriftene i Oppland svarer at digitalisering har gitt dem et høyere behov for ansatte med fagskoleutdanning. 28 prosent sier det har gitt dem et høyere behov for ansatte med yrkesfagbakgrunn, og 31 prosent sier det har gitt dem et høyere behov for folk med bachelorutdanning.

Åge Skinstad mener det et tydelig signal på at det satses for dårlig på fagskoleutdanning i Norge.

Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår at vi med dagens gjennomføringsandel vil mangle inntil 90.000 fagarbeidere i 2035.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken