Det islandske konsernet anklages for hvitvasking og korrupsjon i Namibia. DNB var en selskapets bankforbindelser. Det er framsatt påstander om at Samherji har kanalisert store beløp til namibiske tjenestemenn gjennom bankkontoer i DNB.

DNB tar saken på alvor og ønsker å komme til bunns i den, forsikrer informasjonsdirektør Even Westerveld i en epost til NTB.

– Målet med etterforskningen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskningen nå, sier fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe.

Tirsdag 12. november ble det kjent at Samherji, som er Islands største fiskeriselskap, skal ha brukt kontoer i DNB til å sluse minst 640 millioner kroner til et skallselskap på skatteparadiset Marshalløyene. Deler av pengene kan ha blitt brukt til bestikkelser av ministre og tjenestemenn i Namibia i bytte mot fiskekvoter.

DNB stengte Samherjis kontoer i 2018 etter en advarsel fra den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

– Vi har hatt god dialog med Økokrim hele veien og at de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, sier Westerveld.