Gå til sidens hovedinnhold

Også sykehusutbyggingen i Innlandet skal ha ei kuttliste i bakhånd

oa mener

I september ble endelig grunnsteinen for nye Drammen sykehus lagt ned, etter to år med grunnarbeider. Styret i Helse sør-øst blir torsdag forelagt en tilstandsrapport for prosjektet med gult lys på flere punkter, allerede før bygget har begynt å reise seg i høyden. Først og fremst fordi sykehuset bygges på ei veldig flott beliggende tomt, med den hemsko at den i sin tid ble regnet som en av Norges mest forurensede. Flomutsatt er tomta også. Og byggevarer har økt kraftig i pris. Derfor er budsjettet allerede sprengt med 300 millioner kroner, og byggingen forsinket.

Enda en ny erfaring Helse sør-øst kan trekke av denne sykehusutbyggingen så langt, er at uforutsette kostnader kan måtte dekke så mangt. For eksempel at fylkeskommunen likevel ikke kunne bygge nødvendig ny vei til sykehuset for 90 millioner kroner.

Inndekningen av kostnadssprekken truer med å gå ut over pasienttilbudet ved åpningen som er planlagt til mai 2025. Det kan være en løsning å bygge strålebunkere, men utsette innkjøp av utstyret som trengs for å kunne ta dem i bruk.

Situasjonen for utbyggingen beskrives for styret som «utfordrende», og sluttprognosen er nå oppjustert med nær én milliard kroner ut over styringsramma, opp til 10,443 milliarder kroner.

Samme dag møtes styret i Sykehuset Innlandet, som etter planen er nestemann ut i køen for sykehusutbygginger. Her skal styret gå god for mandatet inn i konseptfasen, og for styringsgruppa som skal lede gjennomføringen. Et mandat hvor Helse sør-østs konserntillitsvalgte fikk gehør for at det er denne styringsgruppa og ikke Sykehuset Innlandet som skal definere hva som er et «forsvarlig tilbud» – til pasientene i Sykehuset Innlandet.

Dette er en ikke ubetydelig endring. Fordi også sykehusutbyggingen i Innlandet skal ha ei kuttliste i bakhånd. Når budsjettet sprekker, skal det foreligge ei prioritert liste over hvor de økte kostnadene kan spares inn. Den skal altså Helse sør-øst råde over.

På lista i Drammen står utstyr til stråleterapi nå lagelig til for hugg. Dette er en kraftig påminnelse om snublesteinene i et så stort utbyggingsprosjekt. Mjøssykehuset blir neppe det første som bygges uten å støte på uforutsette problemer.

Kommentarer til denne saken