Med det rigger avisen seg for framtida og nye generasjoner vestopplendinger ifølge ansvarlig redaktør Erik H. Sønstelie.

– Stadig flere av våre lesere forholder seg ikke lenger til papiravisen. Vi følger etter leserne våre og frigjør ressurser til mer journalistikk, sier han.

OA gjør omleggingen samtidig med Glåmdalen og Østlendingen, to andre ledende avistitler i Innlandet.

Foretrekker avisen på nett

Over halvparten av OAs abonnenter leser nå lokalavisen bare på nettet. Bare tre av ti svarer i en undersøkelse at de fortsatt helst vil lese OA i papirformat.

Derfor mener styret i Oppland Arbeiderblad at det er på tide å redusere antall papirutgaver fra seks til tre per uke. Det ble vedtatt fredag, men endringen skjer fra mandag 31. oktober.

Fra den datoen vil Oppland Arbeiderblad utgi papirutgaver hver tirsdag, torsdag og lørdag.

– Oppland Arbeiderblad er midt i en stor omstilling fra den gamle avisverden til en ny digital virkelighet, og dette er et helt nødvendig tiltak for å tilpasse seg en ny tid. OA har det siste året utmerket seg med gode og viktige saker, og med dette grepet blir avisa rustet til å fortsette med det også i framtida, sier styreleder Kristina Fritsvold Nilsen i Oppland Arbeiderblad, som også er regiondirektør i Romerike og Innlandet.

Fakta om Oppland Arbeiderblad

  • Bedrift med hovedkontor i Gjøvik sentrum
  • Har 33 ansatte fordelt på markedsavdeling og redaksjon
  • Har 20.000 abonnenter. Leses hver dag av 50.000.
  • Omsatte i 2021 for 104,5 millioner kroner
  • Har hele Vestoppland som dekningsområde: Valdres, Toten, Land, Gjøvik og Hadeland
  • Avisen eies av Amedia, som igjen eies av Amedia-stiftelsen
  • Fikk i 2021 Norsk Journalistlags pris for beste undersøkende journalistikk og beste pressebilde.

Vil satse på journalistikken

Ansvarlig redaktør og daglig leder Sønstelie sier omleggingen muliggjør økt satsing på lokaljournalistikken. Avisen har de siste årene høstet anerkjennelse for flere undersøkende prosjekter, og OA har også satset mye på video og podkaster – utelukkende på de digitale flatene.

– Hva vil du si til trofaste papirabonnenter som nå blir skuffet over å kun få tre papiraviser i uken?

– Vi har stor forståelse for at særlig en del av våre eldre og mest trofaste abonnenter vil bli skuffet over at vi nå gir ut færre utgaver av papiravisen, sier Sønstelie.

– Men om du fortsatt foretrekker å lese lokale nyheter i en papiravis, skal du være trygg på at du framover ikke vil få mindre innhold enn hva du er vant til, sier han videre.

Han lover både digitale lesere og papirlesere mer innhold enn hva de får i dag.

– Papiravisene får flere sider, ikke færre. Lørdagsavisen skal fortsatt inneholde det lille ekstra, sier sjefredaktøren.

Også annonsørene får et rikere og mer attraktivt annonsemiljø når avisutgavene blir større og mer innholdsrike.

Slik har det gått hos andre

I Amedia-konsernet har 30 aviser redusert antallet utgivelsesdager i løpet av de siste årene. Flere er spådd å komme på tvers av mediekonsern over hele Norge ganske snart.

Ringerikes Blad på Hønefoss reduserte fra seks til tre utgaver i slutten av mai, og redaktør Sissel Skjervum Bjerkehagen forteller at endringen har gått fint.

– Det vi kunne forklart bedre var at e-avisen heller ikke kommer. Mange spurte om nettopp det. Vi forstår godt de trofaste leserne helst skulle hatt avis hver dag, men vi har også sett at mange har vært innom for å få i gang sin digitale tilgang – eller endret til rent digitalt. Vi har snakket med ganske mange som forteller at dette ble det som skulle til for at de skulle bli heldigitale, og at de egentlig har tenkt på det en stund allerede, sier Skjervum Bjerkehagen i Ringerikes Blad.

Oppland Arbeiderblad dekker det som skjer i 14 kommuner, men tar også med seg de viktigste nyhetene fra resten av Innlandet. Sønstelie mener det er viktig å slå ring om redaktørstyrte, uavhengige nyheter.

– Lokalavisene er demokratiets sikkerhetsnett. Uten dem er det ingen som følger det kommuner, næringsaktører og andre gjør. Samfunnsdebatten blir fattigere, mener han, og legger til:

– Ved å være fremme i skoene, satse på lyd, bilde, grafikk og mer digital journalistikk, følger vi lesernes ønsker og sikrer lokalavisenes framtid.

– Framtida er digital

Dessuten er det bedre for miljøet og er med på å sikre et bærekraftig samfunn.

Han tror flere aviser enn Østlendingen og Glåmdalen vil redusere antallet avisdager i året som kommer

– Det er journalistikken som teller, ikke hvilken plattform den serveres på. Fremtiden er digital og det må norske avishus ta innover seg. Det er på tide å ta grep og det gjør OA, sier Sønstelie.

Journalistenes hovedtillitsvalgte i OA, Tor Arne Brekne, sier at det viktigste for de ansatte i denne prosessen, er at den resulterer i reell styrking av avisens journalistiske arbeid.

Han sier også at håpet er at våre lesere opplever at verdien av å abonnere på Oppland Arbeiderblad blir større som et resultat av dette.