Toten har fått sin egen matfestival. En real festdag for å feire bygdas bønder og hva de skaper. Lørdag tok gardbrukerne en pust i bakken fra innhøstinga, la tunge tanker fra den vanskelige sommeren til side, og stilte mannsterke opp i Lena.

Noen hadde med seg høy til å hoppe i, andre hadde tatt med seg noen av gårdens firbeinte beboere. Det var åpen gård midt i Lena sentrum, hvor mer enn 40 bedrifter og organisasjoner viste fram seg selv og hva de faktisk produserer på alle gårdene rundt forbi.

Været spilte på lag denne dagen, og tilskuere i tusentall møtte opp for å få med seg nyvinningen på Lena.

Det ble en riktig sjarmerende og identitetsbyggende lavterskelfest. Bygdas barnehager har forberedt seg lenge til matfestivalen, hvor de fikk servere mat de selv har dyrket, i Barnas restaurant. Gjennom dagen fant man Totens representant til NM i potetskrelling, bygdas rareste gulrot ble kåret, sammen med Totens først Helt på jordet. Denne hyggelige utmerkelsen gikk fortjent til alltid engasjerte Johannes Dyste, fra blant annet Toten kålrotpakkeri.

Der en lang rekke andre festivaler har en tendens til å kulminere i fest med et bredt anlagt musikalsk trekkplaster, avsluttet matfestivalen Helt på jordet rundt et 30 meters langbord midt i åkeren på Nedre Evang. 100 gjester stilte i stillongs og ullsokker til etegilde med lokal mat og hippe Oslo-kokker. Vel vitende om at rundt om på Toten ble det på samme tid forberedt og planlagt god mat fra råvarer kjøpt direkte fra innhøsting og forberedelser på Lena tidligere samme dag.

Dette er omdømmebygging i praksis. Med gode opplevelser fra lørdagen langt framme i bevisstheten, skaffet landbruket på Toten seg tusenvis av framsnakkere denne dagen. For det var vanskelig å reise fra Helt på jordet uten forsterket stolthet over bygdenes sterke varemerke.

Det er reklame man ikke kan kjøpe for penger.

– Vi kjæm att neste år, lovet kultursjef Kjersti Krageberg i arrangementskomiteen, da OA møtte henne foran etegildet i åkeren. Det høres ut som et løfte om fortsettelse for Totens ferskeste festival.