– Ta hensyn til dyra. Følg forskriften og ikke skyt opp raketter før og etter nyttårsaften, lyder oppfordringen fra Maren Moseng Stumlien.

27-åringen på Neraasen gard på Biristrand har fem islandshester, som vanligvis går på utegang. Men nyttårsaften holder hun dem inne, for å unngå at de skal bli skremt av nyttårsraketter.

– Det er helt greit for meg at folk skyter opp raketter på nyttårsaften. Da er vi klar over det og kan ta forholdsregler. Men jeg håper folk vil følge regelverket og begrense fyrverkeriet til selve nyttårsaften, sier Moseng Stumlien.

Hun har nyttårsaften i 2014 friskt i minne. Da gikk hestene utendørs da noen tjuvstartet nyttårsfeiringen og smelte raketter på dagtid.

– Dyra rømte gjennom gjerdet og forsvant til skogs. Jeg brukte store deler av nyttårsaften til å fange dem igjen. De var så skremte at de ikke ville tilbake til gården, sier 27-åringen.

Året etter ble hestene også skremt av at noen skjøt opp raketter et par dager inn i det nye året.

– Jeg vet at mange bikkjer sliter med det samme. Noen doper dem ned på nyttårsaften, for at de ikke skal bli så skremt. Men det hjelper lite, hvis folk smeller raketter både før og etter nyttårsaften, konkluderer 27-åringen på Biristrand.

Fakta om fyrverkeri:

  • I Gjøvik kommune er det kun tillatt med oppskyting av fyrveri på nyttårsaften i tidsrommet mellom 31. desember klokka 20.00 og 1. januar klokka 02.00.
  • I Gjøvik er det bare tillatt å selge fyrverkeri den 30. og 31. desember. Hvis 31. desember er på en søndag som i år, blir salgsdagene fredag og lørdag.
  • Oppskyting av fyrverkeri er generelt ikke tillatt i tettbebygd strøk. Gjøvik kommune har i tillegg presisert at det ikke er tillatt å skyte opp fyrverkeri i byens sentrum. Den fyrverkerifrie sonen er begrenset av Knudsens gate og A. C. Lies gate i nord og av Marcus Thranesgate og Hans Mustads gate i vest.
  • Gjøvik kommune klarte ikke å skaffe oss en oversikt over godkjente utsalgssteder for fyrveri torsdag.

(Kilde: Gjøvik kommune)