Nytt, fint drømmeslott

KAMP: – Kampen mellom Hedmark og Oppland står jo på – og bare fortsetter. Men, det er for smått og simpelt, mener artikkelforfatteren.

KAMP: – Kampen mellom Hedmark og Oppland står jo på – og bare fortsetter. Men, det er for smått og simpelt, mener artikkelforfatteren. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ja, dette høres jo bra ut, men da må vi vel først bygge ny Mjøsbru? Er det noe i ryktene som går, skal den flyttes så langt mot syd at bilistene som kjører fra Hamar til Gjøvik skal tjene inn ett minutt på turen, samt at farten da, selvfølgelig, må være minst 120 km i timen? Så må jo Fjordheim rives. Fjordheim er kanskje det eneste stedet i Biri med kunst og kultur, ånd og tradisjon, flott malekunstutstilling, samt kurs for ungdom og andre som har interesse for kunstfaget. Fjordheim skal rives – synd – men pytt sann. Kanskje storsykehuset kan bygges på Fjordheim-tomta da? Nå blir det jo ikke noe av Nedre Stokke, men vi har jo mange andre tomter å by fram her i Biri, slik som 1) Gården Skumsrud, 2) Travbana, 3) utbygging i Mjøsa (ute i vannet), 4) et sted ovenfor Vismundselva og så videre. Unnskyld sarkasmen min så langt.

Så til dagens situasjon. Dette er en setning jeg har brukt mange ganger i løpet av de siste 15-20 årene jeg har fulgt «storsykehussaken». Sitat fra et OA innlegg jeg hadde 16. januar 2007: «Den beryktede NPM, New Public Management filosofien ga oss helseforetakene, med det resultat at de fleste sykehusene våre er ført på avveie. Referat fra et styremøte var; Det skal spares inn 216 millioner, 199 årsverk og 59 senger. Ordet pasient var ikke nevnt.» Galskapen i helsepolitikken var godt i gang i 2007, og vi vet alle at de negative tallene bare har eskalert (steget) fram til i dag – 2019.

I skrivende stund fredag 1. februar kl. 08.00, henter jeg OA i postkassa og leser blant annet: «Et bråkmakervedtak, dessverre». Takk til deg Torvild Sveen, igjen har du rett. Nå viser imidlertid kalenderen min 3. januar 2019, og jeg har rukket å lese i mange aviser fra hele landet om denne feilslåtte helsepolitikken. Nevner her for eksempel at styret i Helse Sør-Øst skal bestemme seg for om Ullevål sykehus i Oslo skal legges ned til fordel for en oppbygging av Aker og utvidelse av Rikshospitalet/Gaustad. Erling Dokk Holm, førsteamanuensis ved Høgskolen Kristiania skriver: «Syke tilstander i innlandet» (Aftenposten 31. januar). I ingressen står det: «I dag skal styret i Helse Sør-Øst fatte en av de viktigste lokaliseringsbeslutningene i Norge. Det vil trolig velge en løsning som er dyr, dårlig og direkte skadelig.»

Derfor, kjære ordfører Bjørn Iddberg, du bør forstå at svært mange av oss reagerer når OA presenterer et blidt bilde av deg med overskrift: Nytt storsykehus ved Mjøsa, klokt og nødvendig, og du sier videre at dette har dere arbeidet for lenge. Mitt svar er da; ja, Arbeiderpartiet, med Jens Stoltenberg og Jonas Gar Støre startet jo denne NPM politikken, også innen helsesektoren. Høyre slengte seg også på, men da Erna Solberg, før siste stortingsvalg ble spurt om dette med helsepolitikken, svarte hun: Hvis vi kommer til makta skal foretakene legges ned. Ja vel – og du har vel makt nå, Erna!

Det er selvfølgelig ikke noe rart at de høgt gasjerte byråkratene i SI jubler. Så når Anne Enger Lanstein sier det er en gledens dag, og direktør Alice Beate Andersgaard sier at «Dette er en viktig og veldig bra milepæl for Sykehuset Innlandet. Med dette vil jeg skape ny tillit», så er min respons, ja, alle i SI har nå muligens jobbene sine i hvert fall i 10 år. Det er makt og penger som rår. Et «bråkmakervedtak» som Torvild skrev er riktig. Kampen mellom Hedmark og Oppland står jo på – og bare fortsetter. Men, det er for smått og simpelt, synes jeg. Tenk for en gangs skyld hva som er best for pasientene, og nå gjelder det alle pasientene i hele Hedmark og Oppland. Så hr. Busterud og hr. Iddberg; bruk hjertet og litt fornuft og ikke det vanlige: Vi vil ha. Vi vil ha.

Helt til slutt, et sitat fra innlegg av Finn Olav Rolijordet, gruppeleder Rødt Gjøvik, «Det naturlige svaret på kritikken av et prosjekt med et hovedsykehus ved Mjøsbrua, er å bygge videre på den sykehusstrukturen vi har. Det vil være å ta pasientene på alvor og hindre en dramatisk nedbygging av sengeplasser. Det vil også sikre at samarbeidet mellom sykehus og kommune blir balansert uten å knekke kommuneøkonomien og skape svingdørspasienter.»

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken