Etter en iskald julaften og en særdeles glatt start på uka, kommer igjen meteorologene med nedslående nyheter. Atter en gang har det blitt sendt ut farevarsel for is for deler av Østlandet – inkludert regionen herover.

Årsaken er at snø vil gå over til regn i lavereliggende områder torsdag. Det medfører fare for regn som fryser på bakken, og underkjølt regn.

– Nedbøren vil fryse til is på bakken, samt på kjøretøy og andre gjenstander, står det i farevarselet.

Faren er ifølge varselet størst sør tidlig i perioden, og utpå kvelden i nord.

– Det er greit å være forberedt, derfor har vi sendt ut et farevarsel på det, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Hamar Arbeiderblad.

Svært krevende kjøreforhold

Mandag var det til dels svært krevende kjøreforhold i Innlandet. Milde temperaturer førte til at nedbøren enkelte steder kom som regn, og forårsaket glatte veier. Mens det her i regionen virket som om folk holdt seg på veien, var det mer trøbbel på glatta på andre siden av Mjøsa.

Da kunne Vegtrafikksentralen melde om vanskelige kjøreforhold, den gang på grunn av kraftig nedbør.

– Det er veldig skiftende vær som er hovedutfordringen nå. Mange steder begynner det å regne der det har vært snø, og det er svært glatte veier, sa trafikkoperatør Mari Aarrestad hos vegtrafikksentralen til OA tirsdag.

Stengte fjelloverganger

Tirsdag har flere fjelloverganger blitt stengt for kortere og lengre perioder grunnet dårlig vær. Fylkesvei 51, Valdresflye ble stengt tidlig tirsdag morgen, og har tirsdag ettermiddag fremdeles ikke blitt åpnet igjen. I tillegg er deler av veien vinterstengt.

Riksvei 7 over Hardangervidda har vært stengt, men er åpnet for kolonnekjøring.

E134 over Haukelifjell er åpnet for fri ferdsel etter kolonnekjøring, mens det fortsatt er kolonnekjøring på fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland.

E6 over Saltfjellet har i perioder tirsdag vært stengt, men er nå åpnet. Veien kan imidlertid bli stengt på kort varsel. Samtidig ber Vegvesenet bilister være obs på reinsdyr i og langs veien, særlig ved Polarsirkelsenteret.

Lenger nord er blant annet E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp og fylkesvei 98 over Ifjordfjellet stengt på grunn av uvær.

E16 over Filefjell, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og riksvei 15 Strynefjellet er åpent. Det samme er fylkesvei 450 Hunnedalen.