Vil snu hver stein for å finne smittekilde til ebola

Generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser og helsedirektør Bjørn Guldvog under mandagens pressekonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Generalsekretær Anne-Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser og helsedirektør Bjørn Guldvog under mandagens pressekonferanse. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Leger Uten Grenser vil snu hver stein for å finne ut hvordan en norsk feltarbeider kunne bli smittet av ebolaviruset.

– Vi kan dessverre bekrefte at en av våre norske feltarbeidere i går testet positivt for ebola. Vedkommende var på oppdrag i Sierra Leone, hvor Leger Uten Grenser har 1.200 ansatte, av dem 86 internasjonale hjelpearbeidere, sier generalsekretær Anne Cecilie Kaltenborn i Leger Uten Grenser.

Feltarbeideren følte seg dårlig i helgen og ble isolert da hun utviklet feber i løpet av søndagen. Ifølge VG er det snakk om en kvinne.

– Det ble så tatt blodprøve, og den viste altså at vår kollega dessverre var smittet av ebola, sier Kaltenborn.

Vil granske årsak

Leger Uten Grenser har ingen grunn til å tro at riktige prosedyrer ikke er blitt fulgt av feltarbeideren. Nå vil organisasjonen snu hver stein for å finne ut hvordan vedkommende ble smittet, sier Kaltenborn.

Hjelpearbeiderne følger strenge prosedyrer for å unngå smitte, understreker hun.

Siden ebolaepidemien brøt ut i Vest-Afrika, er to internasjonale hjelpearbeidere og 16 nasjonalt ansatte i Leger Uten Grenser blitt smittet med ebola. Ti av de nasjonalt ansatte har mistet livet.

De nasjonalt ansatte skal ha blitt smittet i sitt hjemmemiljø, og ikke mens de var på jobb.

Tiltro til helsevesenet

Totalt har 22 nordmenn reist ut med Leger Uten Grenser for å bistå i kampen mot ebola. De fleste har reist til Sierra Leone.

Det norske helsevesenet overtar ansvaret for den ebolasmittede kvinnen når hun kommer til Norge.

– Vi er sikre på at vår kollega vil få den beste behandlingen som fins, sier Kaltenborn.

Feltarbeiderens familie er bekymret, forteller hun.

– Vi har holdt tett kontakt med vår kollega og vedkommendes familie. Vi vil fortsette å gi dem all mulig støtte som vi kan gi, sier Kaltenborn.

(NTB)

Artikkeltags