Gå til sidens hovedinnhold

Vil redde pultosten

Artikkelen er over 12 år gammel

Pultosten står i fare for å forsvinne, men kan bli reddet av Slow Food-bevegelsen. SPISER DU PULTOST? LEGG INN DIN KOMMENTAR!

13 småskalaprodusenter av pultost i Hedmark og Oppland har organisert seg i Pultost BA. Den ble stiftet for halvannet år siden og jobber for å få pultosten på verdenslista over truede matvarer.

Stort for pultosten

De har hatt som hovedoppgave å arbeide for å få pultosten godkjent som presidieprodukt i den verdensomspennende Slow Food-bevegelsen. Den jobber for å bevare og fremme matkultur og det sakte gode livet.

- Vi har fått beskjed om at vi er innstilt til presidium, og det pleier å bety at vi får det. Dette er stort for pultosten fra Innlandet! sier internasjonal kontakt i Pultost BA, Helen Davey fra Våler i Hedmark.

Kunngjøres på ostemesse

I september reiser fem busserullkledde utsendinger fra Pultost BA til verdens største ostefestival i Bra i Nord-Italia. Her får de offisielt beskjed om at pultosten som det første produktet fra Innlandet er blitt presidieprodukt i Slow Food.

Norge har fra før fem presidieprodukter i Slow Food. Dette er villsau (Vest- og Midt-Norge), brimost fra Sogn, røykesild fra Sunnmøre, tørrfisk fra Finnmark og klippfisk fra Møre og Romsdal.

Pultost er trendy, hevder Helen Davey.

Innlandsprodukt

Det er bare cirka 25 gardsprodusenter av pultost i hele landet, hvorav de fleste i Hedmark og Oppland, så vi kan trygt kalle pultosten et innlandsprodukt, sier Bjørg Karin Hagen fra Nordre Land, som er leder i Pultost BA.

Tirsdag hadde hun samlet styremedlemmer og pultostforkjempere på setra si, Fjellsetra i Etnedal. Her har samme familie produsert pultost uavbrutt siden 1883, og Bjørg Karin fører tradisjonen videre.

Besøk av erneringsrådgiver

Pultostprodusentene hadde besøk på setra av Johnny Laupsa-Borge, vitenskapsjournalist i Mat & Helse og ernæringsrådgiver.

Han snakket om sammenhengene mellom matkultur, ernæringskvalitet og helse og hvilken betydning ulike måter å behandle råvarene på har for helsa. Pultosten er ystet av syrnet melk.

– Daglige innslag i kosten av ferske surnede matvarer gir en bedre sammensatt bakterieflora i tarmen, hevdet Laupsa-Borge.

Slow Food

  • Slow Food handler om å dyrke de enkle gledene ved god mat i godt selskap og kople matgleden med en forpliktelse overfor dyr, natur og mennesker.
  • Bevegelsen ble startet i Italia i 1986 og kjemper imot standardisering av smak og manipulering av forbruker.
  • Smakens Ark kjemper for glemte smaker og matvarer.
  • Presidium innebærer at produktet får retningslinjer for kvalitet og at bruken av produktet skal fremmes, særlig lokalt.

Kilde: slowfood.no

SPISER DU PULTOST? LEGG INN DIN KOMMENTAR OM SAKEN!