Vikarene må ha mer opplæring

FEM: I Biri omsorgsdistrikt skal fem av de seks vikarene Gjøvik kommune har leid inn fra Orange Helse, jobbe i sommer.Arkivbilde

FEM: I Biri omsorgsdistrikt skal fem av de seks vikarene Gjøvik kommune har leid inn fra Orange Helse, jobbe i sommer.Arkivbilde Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Østre Toten kommune har sendt 11 utenlandske sykepleiere fra vikarbyrået Orange Helse hjem igjen fordi «leveransen» ikke svarte til bestillingen.

De seks sommervikarene Gjøvik bruker fra Orange Helse, trenger mer opplæring enn først opplyst.

– Trenger fem uker

Gjøvik kommune benytter seg også av rammeavtalen som felles innkjøpsenhet i Gjøvikregionen har inngått. Seks sykepleiere skal vikariere i Biri omsorgsdistrikt og Snertingdal omsorgsdistrikt. Ifølge seksjonsleder Solveig Skar i hjemmetjenesten trenger de mer opplæring.

– Orange Helse har estimert to-tre uker, men vi mener det er behov for bortimot fem uker opplæring, sier Skar.

Hun opplyser at vikarene i forkant av ankomst til Norge har fått opplæring i norsk arbeidskultur, organisering av helsetjenesten og arbeidsoppgaver.

– Meget dyktige

– Når de kommer hit, må de erfare dette i praksis og venne seg til det. Det tar lengre tid. Vi har dialog med Orange Helse. Vårt mål er å sikre at brukerne av tjenesten vår får det de skal, sier Skar.

Gjøvik kommunes erfaring er at de godt voksne sykepleierne har faglige kvalifikasjoner og tilfredsstillende norskkunnskaper. Skar var senest mandag i kontakt med alle avdelingsledere for å høre om det er noen problemer.

– Alle melder at vikarene er faglig sett meget dyktige. Så langt er det ikke rapportert om problemer, sier Skar og viser til at to av vikarene fra Orange Helse er i hjemmetjenesten og skal være alene på jobb.

– Avdelingsleder har ingen betenkeligheter med å sende dem alene ut på oppdrag, sier Skar.

Gjøvik kommune har erfaring med å bruke svenske sykepleierstudenter og legestudenter som vikarer for å få ferieavviklingen til å gå rundt. Det gjøres også i år. Skar mener Gjøvik er vant til å tilrettelegge og ta imot utenlandske vikarer.

– Vi vet hvordan vi skal ta dem imot og tilrettelegge. Det handler mye om å lære systemet. Når vi tar på oss en avtale, har vi en plikt til å følge opp vikarene, sier Skar.

Kartlegger avvik

Leder Thore Amundsen for felles innkjøpsenhet opplyser at vil høre med alle de fem kommunene i Gjøvikregionen om hvem som har benyttet seg av rammeavtalen med Orange Helse.

– Jeg skal prøve å få alle fakta på bordet og undersøke om det er flere avvik, sier Amundsen.

Artikkeltags