Mjøsas eneste redningsskøyte fikk det travelt da flomvannet sank, sola kom og 10.000 båter ble sjøsatt samtidig.

Båtfolket på Gjøvik har endelig fått den sommeren de har ventet på. De siste dagene antar Hans Petter Claussen og Frode Rostad på redningsskøyta «Mjøsvekteren» at minst 500 båter er ute på Mjøsa hver dag.

– Det er 12.000 båter registrert rundt Mjøsa, og minst 20 prosent er nok ute hver dag, forteller Rostad.

Dette medfører også flere oppdrag for redningsskøyta. Med sola, ferien og et økt antall båter på sjøen øker også risikoen for ulykker.

Tom for drivstoff

Det frivillige mannskapet på «Mjøsvekteren» er ute på rundt tre til fire oppdrag i døgnet.

– Som oftest når vi er på oppdrag gjelder det drivstoff, strømproblemer, grunnstøtinger eller folk i vannet, sier Claussen, og legger til at det ikke har vært noen alvorlige ulykker så langt denne sommeren.

– Og en av årsakene til det er at vi er tidlig ute ...

Så lengt har altså Mjøsfolket vært heldig. Claussen og Rostad opplever sjelden problemer i forbindelse med promille, og de legger merke til et økende fokus på bruk av redningsvest.

– Vær obs på vannaktiviteter

– Det som er det skumleste nå for tida er vannski og andre aktiviteter som når barna henger etter båten for eksempel. Ofte faller de og blir liggende i vannet. Så vi oppfordrer til å være obs på nettopp dette, og avpasse fart i forhold til sikt og båttetthet, påpeker Rostad, og viser til en hendelse i fjor hvor en gutt fikk en propell over magen da en båt kjørte forbi.

Elisabeth Berg Øyhus og Kristine Nyjordet har de siste par ukene vært ute på fjorden nesten hver dag.

– Vi pleier å kjøre over til andre sida og bade på strendene der. Der får vi med oss solnedgangen, sier jentene fra Gjøvik som ofte tar med venninnegjengen i familien Øyhus' båt.

Spesielt i helga møtte de mange som var ute i samme ærend.

– Lørdager og søndager er det enormt mange båter ute, det er så å si tomt i havna. Da vi skulle fylle bensin, var det kø langt utpå fjorden, forteller Øyhus.

Ekstraservice

Det har altså vært travle dager for «Mjøsvekteren» i juli, men det betyr ikke at de ikke tar seg tid til litt ekstraservice, «free of charge». Når en mann tar turen innom for å spørre om de har sett den bortkomne røde jolla hans, lover de å holde øynene oppe når de er ute på Mjøsa. Like etter er meldingen også ute på skøytas egen Facebook-side, som Claussen og Rostad oppfordrer båtfolket å følge.

– Der legger vi ut alle meldinger om oppdrag, skjær og andre ting som skjer til sjøs.

Det er kun ti prosent av båteierne på Mjøsa som har medlemskap hos RS «Mjøsvekteren», noe som gir gratis assistanse, innenfor tre timer. Er du ikke medlem, må du betale for assistansen.

– Mange velger å ringe tanter og onkler i stedet for å betale for hjelp, så vi anbefaler å være medlem. Medlemskapet gjelder over hele norskekysten, svenskekysten, Mjøsa og Femunden, opplyser Rostad.