Morten Sangvik ved Gjøvik og Toten sportsfiskeklubb skal ifølge denne fakturaen ha brukt 580 euro, om lag 5000 norske kroner, på programvaren «Office suite, Win, 12, Business, Pro».

– Jeg har ikke handlet noen programvarer, og i hvert fall ikke for slike beløp, sier Sangvik.

«Så proft ut»

Fakturaen kom til klubben i Sangviks navn. Det var formann Håvard Lervold som mottok og åpnet brevet.

– Jeg trodde først det var ekte, men etter hvert skjønte jeg at det ikke kunne være reelt. Jeg synes det er merkelig at slike ting kommer i posten, det virker også mer troverdig når det ikke er digitalt, sier Lervold.

Sangvik forteller at bedriften som står bak brevet har gjort grundig arbeid.

– Jeg googlet banken og firmaet. De har faktisk laget nettsider, og det så ganske proft ut, sier han.

Etter å selv ha sett brevet hvor Sangvik navngis, valgte han å kontakte politiet og Oppland Arbeiderblad.

– Vi er en liten klubb, men en mellomstor bedrift får sikkert regninger av denne størrelsen daglig. Da er det fort gjort å betale, sier Sangvik, som håper han kan bidra til å gjøre folk oppmerksomme på denne type svindel.

«I tvil? Ikke betal»

Seksjonssjef Bjørn Slåtsveen ved etterforskningsenheten i Vestoppland politidistrikt bekrefter at de har mottatt henvendelsen fra Sangvik.

– Vi har mottatt noe dokumentasjon og vil registrere dette inn i strafferegisteret, sier Slåtsveen.

Han forteller at politiet mottar liknende henvendelser ukentlig, og at det er all grunn til å være på vakt.

– Hvis du har noen som helst mistanke, ikke betal. Det er det viktigste, sier Slåtsveen.

Hvis du ikke betaler, er det liten sjanse for at det vil kunne få noen konsekvenser for deg.

– Det er ingen fare å ikke betale, legger Slåtsveen til.

Selskapet bak regningen som ble sendt til fiskeklubben, kaller seg «Office direct». De er svartelistet på trygghandel.no, hvor flere bedrifter har kommentert at de har mottatt samme faktura. Selskapet har også vært så frampå at de har forsøkt å svindle selveste Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) i Gjøvik.

«Stopp. Tenk. Klikk»

Norsis omtaler selskapet i en artikkel om den nasjonale sikkerhetsmåneden oktober.

«Selv mottok Norsis denne uke en fiktiv faktura i styreleders navn. Tilsynelatende en helt grei faktura, men et trenet øye klarte å fange opp at dette var en svindelfaktura fra «OfficeDirect». Fakturaen er utformet slik at mottaker ofte oppfatter det som en faktura for et gjennomført kjøp. Men det er i realiteten et tilbud på kjøp av officepakker og produkter», opplyser Birgitte Førsund i Norsis.

I forbindelse med nasjonal sikkerhetsmåned har Norsis formulert budskapet «Stopp. Tenk. Klikk».

«Når de fleste i tillegg har en hektisk uke med mye som skjer på en gang, så er det lett i farten å klikke på det du ikke skulle ha klikket på. Men med litt sunn skepsis mot all den flom av forespørsler hver enkelt må forholde seg til daglig, samt «Stopp. Tenk. Klikk» i ryggmargen – så vil flere svindelforsøk bli stoppet», råder Birgitte Førsund.