- Følg drømmen, ikke strømmen

Fra venstre: sosiallærer Hege Nordvik, Adil Kahn og elevrådsleder Henriette Grime Sigvartsen

Fra venstre: sosiallærer Hege Nordvik, Adil Kahn og elevrådsleder Henriette Grime Sigvartsen Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

- Den dagen jeg klarte å være meg selv, den dagen jeg klarte å snakke med mennesker om den psykiske helsa mi, det var den beste dagen i mitt liv. Det føltes fantastisk.

DEL

(Hadeland) Det sa Adil Khan i et intervju med avisen Hadeland etter at han hadde trollbundet elever på Gran ungdomsskole med sin personlige historie.

Danser og TV-stjerne Adil Khan har det siste tiåret gjort seg bemerket i programmer som "Dansefeber" og "Norske Talenter".

Fredag gjestet han Gran ungdomsskole, og holdt foredrag for elevene i forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse.

Årlig seanse

Siden 2013 har Gran ungdomsskole satt av en halv dag hvert skoleår til å markere Verdensdagen for psykisk helse. Fra og med i år er dette historie.

De velger fra i år å sette av en hel dag til å fokusere på dette temaet.

Sosiallærer ved skolen, Hege Nordvik, mener dette er et viktig arrangement, og at det er helt på sin plass at psykisk helse får stadig større oppmerksomhet.


– Helt siden vi startet opp med å ha psykisk helsedag i 2013, har vi fått veldig gode tilbakemeldinger. Interessen øker for hvert år, sier Nordvik.

Hun poengterer også at det er en stor ære å kunne ha en som Khan til å holde foredrag, og svarer følgende når vi spør om hun tror at det kan gjøre noe med elevene når de hører det fra en de sannsynligvis har sett på TV;


– Det å ha Adil her er fantastisk, og vi tror det vil gjøre inntrykk på elevene å høre på ham. Vi ønsker å være en skole som setter psykisk helse i fokus, ikke bare denne dagen, men også resten av året. Det håper vi at Adil kan hjelpe oss med, sier hun.

Klart budskap

Pressen fikk ikke tillatelse til å være til stede under foredraget. Det var forbeholdt elevene. Vi fikk imidlertid mulighet til å snakke med Kahn personlig i etterkant.

– Det med psykisk helse er veldig innviklet. Det er en vanvittig lang prosess, og man er nødt til å sette seg selv i sentrum. Man må tenke på seg selv, hva som er best for deg, hva du helst vil gjøre og hvordan du ønsker å være. For meg er det viktig at folk snakker sammen, rett og slett fordi det løser problemer. Se for eksempel på Anders Behring Breivik, Donald Trump og Kim Jong-un. Tenk om noen hadde sett til de da de var yngre, om noen hadde spurt "Halla, åssen går det?" eller sagt "Sett deg her a, det er ledig!". Da tror jeg verden hadde vært et mye bedre sted. I stedet sitter vi her i dag, med uforutsigbare verdensledere, enten sittende eller påtroppende, og vet ikke om vi våkner opp i morgen til en verden i atomkrig.

Khan mener at kjærlighet er essensielt, uansett hva det gjelder. Spesielt den kjærligheten du viser deg selv.


– Du kan se på deg selv som en blomst. Kjærligheten er vann og sollys. Du kan aldri blomstre som menneske hvis du ikke viser deg selv kjærlighet, hvis du ikke skaper bevissthet rundt den indre dialogen med deg selv og hvis du ikke står imot den "autopiloten" som sier at du skal være som alle andre. Akkurat på samme måte kan aldri en orkidé blomstre dersom den ikke får nok vann og rikelig med sollys.

Han avslutter med å si at det burde innføres psykologitimer, eller noe som ligner, fra og med 1. klasse på barneskolen.


– Barn som snakker om ting er det beste vi kan få. Det gjør at vi ikke får personer som de eksemplene jeg nevnte i stad, og det gjør at den orkideen blomstrer, ikke visner. Mitt budskap er; Følg drømmen, ikke strømmen, sier Adil engasjert.

– Utrolig viktig og lærerikt

Elevrådsrepresentantene Anette Woldengen, Elisabeth Grøndahl Tangen og leder Henriette Grime Sigvartsen er helt enige om hva de synes om å høre på hva Khan hadde å si.

Fra venstre: Anette Woldengen (9.trinn), Henriette Grime Sigvartsen (10.trinn) og Elisabeth Grøndahl Tangen (8.trinn).

Fra venstre: Anette Woldengen (9.trinn), Henriette Grime Sigvartsen (10.trinn) og Elisabeth Grøndahl Tangen (8.trinn). Foto:

– Det var utrolig bra å høre på. Han har en utrolig god taleevne, og det forsterkes med at dette temaet er et så viktig et, forteller jentene.

Videre kan både de og Hege Nordvik fortelle om en enorm respekt og stillhet, og at man kunne høre en knappenål falle i salen da Khan snakket.


– Elevene var helt stille, ingen sa et ord. Det forteller vel en del om hvem vi hadde på besøk, ler Nordvik.

Videre forteller jentene om en ydmyk og ærlig Adil Khan:


– Han kan virkelig å holde foredrag, og han har absolutt mye å si om temaet. Han er godhjertet, og kan å presentere slike ting på riktig måte, avslutter elevrådsleder Henriette Sigvartsen.

Artikkeltags