Vektere jager vekk tiggere fra gågata

Tiggerne er ikke velkomne i gågata i Gjøvik.

Tiggerne er ikke velkomne i gågata i Gjøvik. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

«Tigging burde bli forbudt», skriver en leser. Handelsstanden i Gjøvik leier vektere til å jage bort tiggere fra gågata.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

«Få de vekk! Er ikke noe trivelig å gå i byen og se alle disse tiggerene sitte her dagen lang! Tigging burde bli forbudt.», skriver Jan V. Larsen, i kommentarfeltet under.

«Synes ærlig talt at tiggere ikke bør få lov å sitte i gatene i Norge. Som oftest er det kriminelle som står bak dessa stakkara som må sitte der. Uansett må dem vekk fra gata, dem får søke hjelp der andre må gjøre det», skriver Anita Løken Granli på OAs Facebook-side.

Grete Antona Nilsen synes virkemidlene handelsstanden tar i bruk blir i drøyeste laget:

«Syns det er ganske ekstremt. Fins det ikke andre måter å gå løse dette på?», spør hun på Facebook-siden. Videre kommenterer hun: «Jeg vet at feks i Larvik, har de innført registrering av tiggerne. Da har man en oversikt over hvem det er.»

Handelsstanden mener gårdeierne har rett til å disponere fortauet sitt som de vil, og at de derfor kan ta grep for å få vekk tiggere. Byen vår Gjøvik har mottatt flere klager fra ansatte i butikker og kunder, og daglig leder i Byen vår Gjøvik, Svein Håvar Korshavn, opplyser at handelsstanden har leid inn et vekterfirma for å vise bort tiggerne fra gågata.

Ifølge Korshavn føler folk seg utrygge på tiggerne.

– Noen blir utrygge. Og vi vet fra andre byer også at en del tiggere, og gjerne roseselgere, er litt aggressive og pågående, sier Korshavn.

Patruljerer

De innleide vekterne skal patruljere gågata og vise bort tiggerne fra fortauene. Korshavn mener gårdeierne selv kan bestemme over fortauet utenfor butikkene.

Han sier fortauet og det nærmeste området utenfor butikken inngår i butikkens område, som et sted å stille ut varer eller sette opp reklameskilt. Han presiserer overfor Oppland Arbeiderblad at tiggerne ikke vil bli vist bort med makt.

– Tilbakemeldingen fra folk er de synes dette er på høy tid. Det går en debatt i flere norske byer, og det er en sak som opptar handelsnæringer og sentrumsorganisasjoner. I tillegg er stort sett alle de politiske partiene opptatt av dette spørsmålet, sier Korshavn.

Byen Vår Gjøvik fattet beslutningen for om lag tre uker siden.

Avklart med politiet

Korshavn innrømmer at det er en gråsone for hva gårdeierne kan foreta seg.

– Vi har diskutert det med politiet. De sier at hvis man setter seg utenfor en butikk, så kan man vises bort etter noe tid, sier han.

Når det gjelder folk som spiller for eksempel trekkspill eller driver med salg av objekter, må utøverne ha skriftlig tillatelse fra gårdeier for å stå på gårdeiers grunn.

– Hvis ikke vil vekterne be dem fjerne seg. Og det gjelder all slags salgsvirksomhet uavhengig av nasjonalitet, presiserer Korshavn til OA.

Saken er oppdatert.

Er det riktig å vise vekk tiggerne fra gågata?

Artikkeltags