Været skaper kaos og stengte fjelloverganger

Trafikkproblemer på Østlandet.

Trafikkproblemer på Østlandet. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kraftige snøbyger og uvær på Østlandet skaper trafikkaos og Vegtrafikksentralen advarer om vanskelige kjøreforhold. En rekke fjelloverganger har blitt stengt.

DEL

Natt til søndag har snø og vind preget store deler av Østlandet.

– Det snør og blåser på Østlandet i dag og dette fører til vanskelige kjøreforhold. Alt tilgjengelig mannskap er ute og gjør tiltak. Hold god avstand til bilen foran og senk hastigheten. Husk at skiltet fartsgrense gjelder ved optimale forhold. Kjør forsiktig, oppfordrer Vegtrafikksentralen.

Ruter melder om store utfordringer i busstrafikken.

– Snøvær og manglende brøyting gjør at det er store utfordringer i Oslo og Akershus, skriver de på sine hjemmesider.

OA har ikke fått meldinger om trafikale problemer i vårt distrikt, men mange opplyser at de våknet opp til utfordrende kjøreforhold søndag morgen.

– Det er helt håpløst på Østre Toten. Jeg var også på Raufoss og der lavet det ned, sier en leser.

Trøbbel i trafikken

– Vi har allerede fått inn meldinger om trailere som står fast på veien. Det er snø på veien som naturligvis gjør det vanskelig å kjøre, sier operasjonsleder Finn Håvard Aas i Øst politidistrikt til TV 2 søndag morgen.

I Bærum har en bil kollidert med midtdeleren på E18 ved Sandvika og dette fører til redusert fremkommelighet, ifølge Vegtrafikksentralen.

Uværet er ifølge Meteorologisk institutt den siste del av vinteren før et mildt vårvær melder sin ankomst i Sør- og Østlandet.

– Fra onsdag begynner temperaturen å stige, og noen steder vil gradestokken krype helt opp mot 10 plussgrader. Da vil det føles vårlig og fint hvis sola skinner i tillegg, statsmeteorolog Kristin Seter.

Stengte fjelloverganger

En rekke fjelloverganger er stengt som følger av uværet. Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt, hvor det også meldes om betydelig snøskredfare.

Europavei 134 over Haukelifjell er også stengt. Det samme gjelder fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland, fylkesvei 53 mellom Tyin og Årdal og riksvei 13 over Vikafjellet. På riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er styrt trafikkavvikling.

E16 over Filefjell var like før klokken 7 åpen for trafikk, men Vegtrafikksentralen varsler at kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

Meteorologene meldte fredag at det var ventet mye snø i Sør-Norge lørdag og søndag, og sendte ut farevarsel med gult nivå. Faren er ventet å avta fra klokken 19 søndag kveld. Det er også sendt ut varsel om betydelig snøskredfare, blant annet på Hardangerfjellet, Haukelifjell og Filefjell.

(©NTB)

Artikkeltags