«Knud» har reist, men hold på hatten: – Det ventes kraftig vind fra sør-vest

VIND OG REGN: Den kommende uken spår Meteorologisk institutt at det blir mye vind og litt regn over det meste av Gudbrandsdalen. Spesielt fjellene skal få kjørt seg.

VIND OG REGN: Den kommende uken spår Meteorologisk institutt at det blir mye vind og litt regn over det meste av Gudbrandsdalen. Spesielt fjellene skal få kjørt seg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kald trekk, en god del vind og litt nedbør. Slik skal den kommende vær-uka bli ifølge vakthavende meteorolog i helgen, Per Egil Haga.

DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) LILLEHAMMER: Fredag og natt til lørdag fikk store deler av Sør- og Østlandet merke ekstremværet «Knud» på kroppen. Flere tusen personer mistet strømmen og det ble materielle skader flere steder. Innlandet ble imidlertid skånet for det verste.

Når «Knud» har forlatt landet, er det lov å håpe på gode høstdager. Likevel kan ikke meteorolog Per Egil Haga love at det blir så mye bra vær de neste dagene.

– Det blir typisk høstvær, som passer godt til årstiden vi er inne i, sier Haga til GD søndag.

Les også: «Knud» droppet besøket på Innlandet: – Ingen meldinger, oppsummerer politiet

Frostnettene kommer

Fjelltopper i Jotunheimen og Rondane har allerede blitt farget i hvitt. I helgen kunne vi også melde at for eksempel Valdresflya var forvandlet til en vintervei, hvor det ikke er anbefalt å kjøre med sommerdekk.

Også i lavereliggende strøk kan det bli frost om nettene til uka.

Les også: Espen frå Oslo har Norges høgstliggande sommarjobb

– Mandag vil temperaturene gå noe ned på grunn av luftmassene som kommer nordfra med vinden. Så fort man kommer litt opp i høyden, blir det nok nattefrost, sier Haga.

Han venter deretter noe varmere vær på onsdag, før det igjen blir kaldt inn mot helgen.

Skjermet for vinden

Midt i uka spår meteorologene at vinden skal ta seg opp igjen etter noen roligere dager etter «Knud»s herjinger. Likevel skal Gudbrandsdalen bli godt skjermet fra det verste.

– Onsdag venter vi kraftig vind fra sør-vestlig retning. Vi er usikker på hvor godt den kommer til å ta i fjellene, men kanskje kan det bli så mye som storm i styrken. Gudbrandsdalen ligger ganske skjermet av fjell og daler, og det er Vestlandet som vil merke dette best, sier Haga.

– Dagtemperaturene vil nok neppe bli tosifret, sier han.

Les også: Snø og is på Valdresflye

Den kommende uken er det ganske sikkert at det vil komme flere snøbyger i fjellet. Dette gjelder riktignok for det meste de nordligste delene av Gudbrandsdalen.

Når det gjelder nedbør, ventes det ikke store mengder i uken før høstferien, men noen byger vil det bli. Det vil også bli perioder med sol, for de som ikke er så fornøyd med vind og regn.

Artikkeltags