Gå til sidens hovedinnhold

Varmen – og skogbrannfaren – fortsetter Østafjells

Artikkelen er over 2 år gammel

Den uvanlige tørkeperioden Østafjells fortsetter. Selv om meteorologene varsler at det kan dukke opp enkelte regnbyger i helgen, avtar ikke skogbrannfaren.

– Høytrykket holder seg – og de neste dagene blir fortsatt tørre Østafjells, forteller vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør.

Tørt holder deg seg trolig også over helgen Østafjells, mens det på Vestlandet kanskje blir noen utsikter til regn neste uke. Men det blir noe mer skyet mot helgen, og det kan være regn i noen av skyene, ifølge Skattør.

– Det blir ikke mye nedbør, og selv om nedbøren kanskje akkurat der og da vil minske skogbrannfaren noe, vil det overhodet ikke monne på lang sikt, understreker hun.

Fordi det kommer inn noen skyer, går temperaturen noe ned. Men det er ikke snakk om at været blir av den kjølige typen Østafjells.

– Det blir noe kjøligere nord på Østlandet, i Hedmark og Oppland. Men temperaturen vil fortsatt ligge litt over 20 grader, så det blir ikke kaldt, sier Skattør. Skyene gjør at temperaturen neppe når over 30 grader.

Uvanlig tørkeperiode

Meteorologisk institutt fastslår at det er uvanlig med så lang tørkeperiode.

– Det er ikke uvanlig at det kommer høytrykksperioder i løpet av sommeren, men vi hadde jo først en lang periode i mai, som bare ble avbrutt av en kort periode med kjøligere vær og litt nedbør, sier Skattør.

Mai ble den varmeste måneden som ble målt landet under ett, hele 4,4 grader over normalen. Det er altså det varmeste som er registrert i landet under ett tilbake til 1900-tallet. Da hadde jo også Nord-Norge fint vær, minner meteorologen om.

Juni slår ikke så voldsomt ut på landsbasis på grunn av det kalde været i nord. Juni ligger derfor bare 0,5 over normalen.

Ekstra beredskap

Den ekstreme skogbrannfaren fører til at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har høynet helikopterberedskapen før helgen. Tre skogbrannhelikoptre står klare til utrykning på Kjeller, mens ett står på Torp, ett på Sola og ett på Værnes. I tillegg har DSB et helikopter i ekstraberedskap på Torp.

Beredskapen kan økes hvis situasjonen krever det, opplyser direktoratet til TV 2 tirsdag.

Kjølig, overskyet og regn

Nordover har man derimot ingen grunn til å frykte skogbrannfare. I Nord får man fortsatt ikke det store sommerværet, men enkelte steder kan man få fint oppholdsvær og der sola slipper til kan temperaturen stige til rundt 20 grader.

Skattør forteller at helgeværet nordover – i grove trekk – blir en skyet værtype, med en blanding av oppholdsvær og regnbyger.

Kommentarer til denne saken