Venter tre dager med regn

Flere nedbørsområder passerer Østlandet de neste tre dagene.

Flere nedbørsområder passerer Østlandet de neste tre dagene. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

(Gudbrandsdølen Dagningen) Et nedbørområde beveger seg innover Østlandet i dag, og det ventes regn som brer seg fra vest. Torsdag ettermiddag og kveld ventes det lokalt mye nedbør, mellom 30-40 millimeter på seks timer.

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel om mulig overvann i tettbebygde strøk, og ber folk vurdere behov for forebyggende tiltak.

Det er også utrygt for torden.

Fredag blir det sørvestlig bris østafjells, mens det er frisk bris på kysten. Det blir skiftende skydekke og spredte regnbyger. Fra fredag ettermiddag blir det utrygt for torden, varsler Meteorologisk institutt.

Lørdag er det forstatt ruskete på kysten med sørlig bris, og sørvestlig liten kuling. Det gir regnbyger innover Østlandet også.

Søndag ser foreløpig ut til å bli en fin dag med lettskyet vær og temperaturer opp mot 19 grader.

– Da ser det ganske bra ut over hele fjøla bortsett fra enkelte byger helt nord i Oppland og Hedmark, sier statsmeteorolog Magni Svanevik i Meteorologisk institutt.

Det blir rundt 20 grader fra helgen og ut uka, og kanskje litt kjøligere jo lenger vest man er.

– Det er fortsatt sommer. Mange kan få temperaturer på over 20 grader. Det blir absolutt noen fine dager framover også, sier hun.

Mer regn

Utover tirsdag kommer et nytt lavtrykk innover fra Vestlandet med nedbør over hele Øst- og Sørlandet. Det vil henge igjen også onsdag, men det torsdag blir det bedring.

– Dette andre bygeværet går relativt fort forbi. Men det kan nok komme litt nedbør i Hedmark og Oppland og vest i Agder onsdag og torsdag. Tross for bygevær, kan det bli klart og fint innimellom. Det er ikke sånn at det bare høljer ned, trøster meteorologen.

I forbindelse med det siste lavtrykket som passerer tirsdag og onsdag, kan det blåse inn Oslofjorden og kysten av Telemark med stiv kuling fra sørvest.

Hele landet

– Hele landet blir preget av lavtrykkene som begge kommer fra sørvest, sier Svanevik.

Hun understreker at noen ønsker seg regn og er glad for det.

– Skogbrannfaren er avblåst nå, og det er bra. Det er fortsatt lokal skogbrannfare noen plasser i Sør-Norge, men vi har ikke noe generelt varsel for et større område lenger. Og det ser ut som det skal holde seg sånn. Hvis det fortsetter å regne framover blir bakken gjennomfuktet. Det betyr rotbløyte, sier Svanevik.

Kaldest på 1894 moh.

Det kaldeste punktet i landet blir trolig på Juvvasshø i Oppland som ligger på 1894 meter. Her er det muligheter for minusgrader mot slutten av den kommende uka.

– Vi vil nok komme relativt nært frost enkelte netter, og det er sikkert allerede noen som har opplevd frost på bilen om morgenen. Men det er ikke noen store områder som får minusgrader. Trolig kan det bli 2 eller 3 plussgrader noen steder.

– Vestlandet får det verste været den kommende uka, varsler meteorologen.

I Nord-Norge, i Nordland og særlig Troms, blir tirsdag den beste dagen kommende uke. Finnmark får det beste været onsdag og torsdag, før det nye lavtrykket kommer inn.

Også i Trøndelag og Møre og Romsdal blir det surt den kommende uka med opptil stiv kuling og regnvær i perioder. Her blir også de letteste dagene tirsdag og onsdag.

Artikkeltags