Gå til sidens hovedinnhold

Over 100 skogbranner i Sør-Norge – ventetid på nødtelefonene

Artikkelen er over 2 år gammel

Over 100 skogbranner i Sør-Norge fører til ventetid på nødtelefonene. Mange av brannene skyldes lynnedslag som hindrer slukningshelikoptre.

– Det er meldt om en rekke branntilløp i vårt distrikt, advarer politiet i Innlandet klokka 14.41 torsdag.

Torsdag kveld brøt det ut skogbrann på Totenåsen.

– Det brenner i et nokså begrenset område, rapporterte representanten for brannvesenet som svarte Oppland Arbeiderblad på vakttelefonen.

Brannvesenet er ute med alt mannskap. Det er ikke meldt om fare for folk eller bygninger.

Les også

Skogbrann i utvikling på Totenåsen

 

Har du tips eller bilder? Send en e-post til redaksjonen@oa.no.

Krevende arbeid

Det store antallet skogbranner er fordelt på Agder-fylkene, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Hedmark og Oppland. Det opplyser Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK.

Som følge av situasjonen er antallet helikoptre i beredskap i Sør-Norge økt fra elleve til 16. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyste torsdag ettermiddag at flere helikoptre slet med å komme opp i lufta grunnet uvær.

– Arbeidet har vært krevende i løpet av ettermiddagen. Helikopterbistand er avhengige av at tordenværet gir seg, men brannvesenet lokalt er ute og gjør en stor innsats sammen med sivilforsvaret, sier avdelingsdirektør for forebygging og sikkerhet, Anne Rygh Pedersen, til NTB.

Dette vet vi om vannsituasjonen i distriktet 

Stort antall branner

Pedersen sier at lynnedslag kombinert med svært tørre forhold, er årsaken til situasjonen.

110 Agder skriver at det er 30 pågående skog- og krattbranner i Agder. Disse brannene er ifølge Agderposten blant annet i Åmli, Froland og Birkenes. I Telemark var det torsdag ettermiddag branner i Siljan, Vinje, Tokke, Nissedal, Drangedal, Seljord og Notodden.

Den sistnevnte brannen betegnes av politiet som særlig alvorlig.

– Den er den eneste brannen vi er involvert i. Brannen befinner seg øst for Notodden, og bebyggelse står ikke umiddelbart i fare, men flammene er i nærheten av E134. Brannvesenet har spurt om ekstra ressurser for å håndtere den, sier operasjonsleder Erik Gunnerød i Sørøst politidistrikt.

Les også

OBS-varsel: Kraftige regnbyger og tordenvær

 

Ventetid på nødtelefoner

Gunnerød opplyser om et stort antall meldinger om branner, men at meldingene ofte dreier seg om branner som allerede er meldt inn. 110-sentralen hadde i ettermiddag så mange henvendelser at de ikke kunne kommentere situasjonen overfor NTB.

– Politiet i Sør-Øst blir nedringt angående lynnedslag og branner i skog og mark. Ring 110 til brann, men det må påregnes ventetid, skriver Sørøst politidistrikt på Twitter.

Senere meldte også Agder politidistrikt om ventetid på nødtelefonen, mens Vestviken 110 skrev at brannvesenet måtte prioritere henvendelser fortløpende.

Les også

Lyn og tordenvær: – Kan føre til elektrisk lading i vandrestavene

 

– Spredt overalt

Situasjonen er også krevende i Hedmark, der det er registrert branner i Spekedalssætra i Rendalen og i Tynset.

– Det brenner i Skjeberg, Sarpsborg, Fredrikstad, Halden, og Rakkestad. Det er spredt overalt, sier vaktleder Jan Karlsen til NRK, om noen av de 15 brannene i Østfold.

I Oppland ble det meldt om skogbrann i Glitterdalen på Kvamsfjellet og et branntilløp forårsaket av et lynnedslag sør for Bagn i Valdres. Det er også meldt om en rekke andre branntilløp, og det er mistanke om at de skyldes lynnedslag, melder Innlandet politidistrikt.

– Noen av stedene er utenfor vei. Brannvesenet er ute med alt mannskap, opplyser politiet.

DSB-advarsel

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gikk tidligere i uka ut med en påminnelse om den ekstreme skogbrannfaren i hele Sør-Norge. De ber alle ta sin del av ansvaret for å forhindre at branner oppstår og sprer seg. I verste fall kan liv gå tapt, lyder advarselen.

– Hver enkelt av oss har en plikt til å være aktsom. Slik situasjonen er nå, skal det lite til før aktsomhetsplikten er brutt, og det kan være straffbart, sier direktør Cecilie Daae i DSB.

Les også

Terrassen full av glassbiter: Plutselig eksploderte bordet

 

Kommentarer til denne saken