Gå til sidens hovedinnhold

– Vær varsom med amerikansk reiseklubb

Artikkelen er over 8 år gammel

Den amerikanske reiseklubben World Ventures sprer seg i distriktet. Forbrukerrådet og Lotteritilsynet ber folk være forsiktige.

– Vi fikk vår første henvendelse angående bedriften på slutten av 2010, sier Undis Scheslien, regiondirektør i Forbrukerrådet for Hedmark, Oppland og Romerike.

Siden det amerikanske selskapet World Ventures etablerte en kundebase her i Norge, har ikke nettforumene ligget urørte. Noen forteller om hvor billig og flott de har reist gjennom selskapet, mens andre stempler det som et pyramideselskap som svindler godtroende.

Medlemskap som inntekt

Om du vil bli medlem, for det må du, om du vil få tilbudene selskapet sitter på, må du betale en innmeldingsavgift på om lag 350 amerikanske dollar, altså i overkant av 2100 norske kroner. I tillegg kommer en månedsavgift på 66 dollar, cirka 400 kroner, forteller avisa Universitas i en artikkel tidligere i år.

Men, om du reiser med selskapet, eller verver flere medlemmer, kan du etter hvert slippe å betale månedsavgiften, og til slutt også tjene penger på virksomheten. Forretningsmodellen kalles multi-level-marketing (MLM), en modell som er kjent for sin kompleksitet.

I nettforumene verserer det i tillegg tvil om tilbudene du mottar som medlem er nevneverdig billigere enn tilbudene hos ordinære reisebyråer.

Selv oppgir World Ventures' nettside at bedriften er en livsstilsbedrift som «...skaper mer moro, frihet og «oppfyllelse» i menneskers liv ved å smelte sammen gode opplevelser, finansielle muligheter, læring og bidrag».

I 2010, samme år som selskapet kom til Norge, var bedriftens to amerikanske grunnleggere, Mike Azcue og Wayne Nugent, nominert til prisen for årets entreprenører i firmaet Ernst & Youngs «Entrepreneur of the Year»-utdeling.

Pyramideliknende trekk

– Dersom det er mange på toppen som tjener mye, kan det skyldes at mange lenger nede i systemet taper penger. Og om store deler av inntekten til firmaet er basert på medlemsverving, er det heller ikke godt egnet for langsiktig drift, forteller kommunikasjonsdirektør i Lotteritilsynet, Anne-Mette Hjelle.

Idag driver det Texas-baserte selskapet lovlig i Norge, men Hjelle forteller at de i Lotteritilsynet holder et ekstra godt øye med dem.

– Vi har ikke vurdert World Ventures, men vi følger med dem og utelukker ikke at vi vurderer selskapet i framtiden.

– Er World Ventures et pyramideselskap?

– Som sagt har vi ikke vurdert World Ventures ennå – det er ressurskrevende å grave seg ned i disse typer selskaper – men selskaper av denne typen vil ofte ha pyramideliknende trekk, sier Hjelle.

Mange er usikre

Scheslien i Forbrukerrådet på Gjøvik forteller at hun har fått mange henvendelser angående firmaet fra folk som er fortvilte og usikre.

– Mange har spurt oss om dette er et seriøst firma, og noen forteller at selskapet driver aggressiv markedsføring mot yngre. Andre igjen angrer på at de ble med, og forteller at de forsøker å melde seg ut igjen, men da ikke får kontakt med selskapet.

Hun råder folk til å være forsiktige.

– Vi vil anbefale å være veldig forsiktig og varsom med slike selskaper, spesielt selskaper som nærmest arrangerer vekkelsesmøter med hallelujah-stemning, sier Scheslien.

En vanlig markedsføringsstrategi i selskapet er å invitere til møter og grupper hvor selskapets tilbud legges fram for potensielle kunder.

World Ventures har mange medlemmer i Vestoppland, og OA har vært i kontakt med flere av dem. De OA har snakket med, forteller nesten utelukkende at de er fornøyde medlemmer, hvor mange har kjøpt reiser gjennom selskapet. Ingen ønsket imidlertid å stå fram i saken.

Lovlig og uten klager

Laura Wards, «director of global marketing & communications» i USA-baserte World Ventures, sier til OA at de ikke har noen utestående klager på firmaet fra Norge.

– Per i dag har World Ventures en prikkfri kundebehandlingshistorie og fornøydhet i Norge. Ingen regulerende instans har kontaktet oss med noen bekymring, og om de gjør det, skal vi svare på spørsmålene deres åpent og ærlig, forteller Laura Wards på vegne av den Texas-baserte reiseklubben World Ventures.

Firmaet, som kom til Norge i slutten av 2010, har lenge vært tema for debatt i kjølvannet av flere såkalte MLM-selskaper som har etablert seg i Norge. Disse selskapene baserer deler av inntektene sine på inntekter gjennom medlemsverving og pyramidestruktur, men Wards mener at det i World Ventures ikke er snakk om en stor del av firmaets totale inntekt.

– Hovedinntekten til selskapet kommer fra kundenes reiser, som er over 50 prosent av total inntekt. 35 prosent kommer fra medlemskapsinntekter, mens 4 prosent er fra vår businessmulighet («business opportunity»).

Hun mener det ikke er grunn til å tro at firmaet vil kollapse når markedet for nye medlemmer er mettet.

– World Ventures har vært drevet i over seks år, og har hele tiden brukt den samme businessmodellen. Det er derfor ingen grunn til å tro at selskapets levetid vil være forskjellig fra selskaper som Amway og Herbalife, som har drevet i Norge med suksess fra 1990-tallet, sier Wards.

– World Ventures legger stolthet i å innfri Norges lover og regler, legger hun til.

Lotteritilsynets kontrollspørsmål for gjenkjenning av pyramidespill:

  • Er det kjøpsplikt og/eller månedlig medlemsavgift, og er denne avgiften høy?
  • Må du betale for å bli medlem før du får vite hva hele virksomheten egentlig går ut på?
  • Kan du bare kjøpe produktene som en del av medlemspakken når du blir vervet, eller kan du kjøpe produktene uten å være medlem?
  • Er det angrefrist ved bestilling?
  • Er det innfløkte bonus- og verveordninger som det er vanskelig å få fullstendig oversikt over?
  • Markedsfører virksomheten seg med at du får inntekt av at de du har vervet, verver nye medlemmer, eller er det ditt salg av produkt som gir inntekt?
  • Får du en del av inntektene ut som aksjer i virksomheten?

(Kilde: https://lottstift.no/lotteritilsynet/pyramide/)