Gå til sidens hovedinnhold

Lahlum traff på halvparten!

Artikkelen er over 4 år gammel

Natta for valget levert Hans Olav Lahlum sine tips for valget, og han traff blink i ni fylker.

Et 16 siders dokument med inngående analyse og drøfting av situasjonen i alle landets fylker, og med hans egen vurdering av hvordan distriktsmandatene skulle fordeles ble overlevert oss rett før valget. Et imponerende stykke arbeid som Lahlum kalte velgerguide for valgnatta.

Distriktsmandater

Siden fordelingen av utjevningsmandatene er en komplisert affære konsentrerte Lahlum seg om de 150 distriktsmandatene. Ser vi på landsbasis var Lahlum litt for optimistisk på eget partis vedkommende og trodde på sju distriktsmandater. Det ble kun fem, men partiet fikk i tillegg 6 utjevningsmandater, blant annet i de to fylkene Lahlum trodde på distriktsmandat.

Optimist

I sum var han litt vel optimistisk for venstresiden med et par mandater over for Arbeiderpartiet og eget parti, samt at han trodde Rasmus Hansson skulle klare å komme inn i Akershus for Miljøpartiet de Grønne. Han så heller ikke Fremskrittspartiets gode valg i blant annet Hordaland og Buskerud. Men vi tror ikke det hadde vært så mange andre – selv valgforskere som ville ha truffet så mye bedre enn Hans lav Lahlum. Det måtte i så fall ha vært nylig avdøde Frank Aarebrot.

Bommet i Oppland

Lahlum traff altså helt rett i vi fylker, men han bommet i eget fylke Oppland. Her glapp tredjemandatet til Arbeiderpartiet nærmest på overtid. Det var langt utover dagen tirsdag spenning rundt hvem som kunne pakke kofferten for fire år på tinget av de to valdresjentene Stine Renate Håheim og Marit Knutsdotter Strand.

Kommentarer til denne saken