Unge menn sliter

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Menn i begynnelsen av 20-årene er blant hovedvekten av arbeidssøkere som Ats Gjøvik og Toten skal hjelpe ut i jobb.

DEL

Arbeid med Bistand er det nye tiltaket til Ats Gjøvik og Toten, og det ble startet opp 1. mars i år. Foreløpig har de 15 arbeidssøkere inne til kartlegging, og som de skal gi et dytt i ryggen slik at de kommer seg ut i jobb.

Anne Britt Slette Syversen og Rune Kristiansen opplyser at hovedvekten av arbeidssøkerne de skal hjelpe nå for tiden er menn i begynnelsen av 20-årene. Flere av dem har diagnosen ADHD.

– Det er en skremmende utvikling, synes Syversen.

Mangler selvtillit

Hun opplyser at disse arbeidssøkerne har videregående utdanning og/eller fagbrev. De sliter imidlertid med å ta et skritt videre og trenger noen til å gi dem et dytt.

– De ser at venner og kjente studerer eller får seg jobber. Selv klarer de ikke å komme ut på arbeidsmarkedet og selvtilliten får seg en knekk. Mange tenker negativt, men de er motiverte for å jobbe, sier Syversen.

Opplysningene fra Syversen støtter opp under NAV-direktør Haavard Ingvaldsens opplysninger i forrige uke om at stadig flere i den yngre generasjon sliter med å finne plassen sin i dagens arbeidsliv. Tiltaket til Ats Gjøvik og Toten kan imidlertid være med på å rette opp disse problemene. Arbeid med Bistand tar imot arbeidssøkere fra Aetat, og de kan hjelpe dem med å få praksisplasser i en bedrift, eller hjelpe til med å skrive jobbsøknader, CV og å trene på jobbintervju.

En ressurs

Rune Kristiansen opplyser at arbeidssøkerne som blir henvist til dem ikke bare er ungdom som ikke klarer å ta steget fra videregående skole og ut i arbeidslivet, men at det kan være arbeidssøkere med fysiske plager og som ikke lenger klarer å gå tilbake til sin opprinnelige jobb eller arbeidssøkere med psykiske lidelser. Syversen og Kristiansen sier det er mange uføretrygdede som har en restarbeidsevne, og at de vil kunne være en viktig ressurs for næringslivet.

– Det sier seg selv at dersom du faller ut av arbeidslivet over en lengre periode vil det være vanskelig å komme tilbake, og du vil kunne oppleve å bli isolert fra samfunnet rundt deg. Det å ha en jobb å gå til, betyr mye for psykisk helse, og næringslivet kan bidra med mye på dette området. De som kommer til oss er motiverte til å jobbe, men utfordringen er hvordan næringslivet tar imot folk som trenger ekstra oppfølging, sier Kristiansen.

Praksisplasser

Alle arbeidssøkere som kan benytte seg av dette tilbudet, skal ha vært gjennom en avklaring hos Aetat, og når de kommer til ATS Gjøvik og Toten vil Syversen og Kristiansen kartlegge hvilken bransje som kan være riktig for den enkelte. Når det er gjort, vil de ta kontakt med aktuelle bedrifter.

– Selv om vi i utgangspunktet vil søke bedrifter der en fast ansettelse etter hvert er mulig, ser vi positivt på å opparbeide oss ett godt nettverk med bedrifter som kan stå til disposisjon med praksis- og hospiteringsplasser, sier Syversen.

Syversen og Kristiansen tror en del arbeidsgivere vil være usikre på om de skal gå inn i et samarbeid med dem, men de opplyser at alle arbeidssøkere hos dem er inne i et attføringsløp. Det betyr at arbeidsgiver ikke vil bli belastet med ekstra lønnsutgifter i en eventuelle praksisperiode. Hvor lenge en praksisplass vil vare, vil være individuelt.

– Tiltakets formål er å la den enkelte får prøve ut sine evner ut fra kartleggingen som er gjort i forkant, samt å kunne hjelpe arbeidsgiver til å finne rett person til rett plass, sier Kristiansen.

Artikkeltags