Gå til sidens hovedinnhold

– Det er en gledens dag

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det er en gledens dag, sier fellingsleder Kjell Bakken etter at en ulv ble skutt på Totenåsen i morgentimene mandag. Trolig er det dyret som har herjet i saueflokkene de siste ukene.

Fellingslaget og saueeiere er mandag morgen samlet ved Homla sag på Kolbu. De har ulven med. Det er ei ung tispe på 34, 5 kilo.

Ulven ble felt mens den jaget etter en saueflokk.

– Jegeren hørte bjellene og forflyttet seg mot lyden. Da fikk han se flokken komme med ulven i hælene, sier Bakken.

– Stor lettelse

– Vi vil rette en stor takk til jaktlaget, det må du få fram, sier Anita Schjøll og Per Erik Leirdal, ledere i henholdsvis saueavlslaget og sankelaget på Kolbu.

– Det var en veldig lettelse i dag. Det var lett å stå opp, en tung bør er borte, sier Leirdal.

Begge har tapt sauer til ulven i området de siste månedene.

Ulvetispa ble felt i Lønsjøen-området, hvor den har oppholdt seg en tid. SNO sier den falt «i steget» av et perfekt skudd. Jegerne ønsker ikke uttale seg.

 

Marerittet er over

Et flere uker langt mareritt for sauer og sauebønder i distriktet er nå forhåpentlig over.

Rundt klokka 05 mandag morgen ble altså en ulv skutt i Østre Toten.

Fellingsleder Bakken forteller til OA at et nytt fellingsforsøk ble igangsatt søndag, etter at en rekke sauer ble funnet skadet og drept etter nytt ulveangrep samme dag.

– Jakta har pågått siden i går, med unntak av de første timene i natt. Jaktlaget har gjort en kjempejobb! Ulven ble skutt med et velrettet skudd av en jeger på post. Det var hunder i beredskap, men det ble ikke nødvendig, forteller Bakken.

Les også

Tidslinje: To måneder med ulveangrep og enorme tap

Ulven som ble skutt er ei tispe

– Det vil bli tatt DNA-prøver av ulven, som er ei tispe , opplyser Bakken.

Etter alle solemerker er ulven som er skutt den som siden slutten av mai har hatt tilhold i beiteområdene mellom Hurdal, Gran og Toten. Flere hundre sauer har blitt drept og skadet av rovdyret, som har ført til unntakstilstand i næringen.

 

– En ekstrem lettelse

– Nå føler jeg en ekstrem lettelse! Vi har en egen Facebook-side og der er det mange som takker jaktlaget i dag, forteller Linda Suleng, talsperson for sauebønder på Østre Toten. 

Hun forteller at saueeierne fikk beskjed om å ikke reise ut til området da det i går kveld ble rapportert om ferske ulveangrep på sau i Lønnsjøen-området. Jaktlaget måtte få jobbe i fred. Og denne gang lyktes man altså i fellingsforsøket.

– I dag må vi ut og gjøre ettersøk etter sau i området der. Så tenker jeg at det nok er flere som har behov for en dag fri fra åsen nå, sier Suleng.

Næringen har de siste ukene organisert seg for å ha nær døgnkontinuerlig tilsyn med beiteområder på Totenåsen.

 

Les også

Maren og Eivind vraker gode jobber for gårdsdrømmen

Ministeren vurderer champagnefrokost

– Det er litt for tidlig på dagen for champagne, ellers skulle vi ha sprettet den, sier landbruksminister Jon Georg Dale til Hadeland litt før klokka 08 mandag morgen.

Ministeren regner med at det er skadeulven som nå er tatt.

– Dette er en god nyhet, følger statsråden opp.

– Vi er mange som har følt med beitebrukerne på Hadeland i sommer. Nå jobber vi for å finne en økonomisk løsning for alle som har lidd tap, sier Dale.

 

Les også

Et nett av kameraer skal fange ulven

Saken oppdateres.

 

Kommentarer til denne saken