Ulvejakta er innstilt – har trolig gått vestover

Inenfor dette området er det gitt fellingstillatelse på én ulv fram til fredag.

Inenfor dette området er det gitt fellingstillatelse på én ulv fram til fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Jakta er foreløpig innstilt etter ulven som natt til tirsdag gikk amok i en saueflokk i Skrukklia.

DEL

Det er anslått at så mange som 20.000 sauer er på beite i områdene der det natt til tirsdag ble drept og skadet så langt registrert 24 dyr, av det som etter all sannsynlighet er en ulv.

– Vi betegner dette som et stort angrep og Fylkesmannen utferdiget fellingstillatelsen på eget initiativ sammen med Fylkesmannen i Oppland, forteller viltforvalter Asle Stokkereit hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Romerikes Blad.

Jakta avsluttet inntil videre

Jaktlag søkte etter ulven i hele går etter at fellingstillatelse ble gitt. Landbruksrådgiver Sverre Dysthe i Østre Toten kommune forteller at ulvejakta ble innstilt i 22-tida tirsdag kveld.

– Det ble da konkludert med at ulven kanskje hadde gått videre vestover, og jakta ble avsluttet inntil videre, forteller Dysthe.

Det er i hovedsak en saueeier som er berørt av ulvens herjinger. Hovedvekten av ulvejegerne tirsdag var fra Akershus-sida av skogene, mens det også var totninger med.

Rapporter og søk med hunder tyder på at det har oppholdt seg ulv i området fra Feiring, over Totenåsen og til Lygna nå i nærmere ei uke.

– Den ble sporet inn i Toten allmennings lodd nummer 4 den 25. mai. Det er sannsynlig at det er det samme dyret, sier Dysthe.

Må ut og søke lykken

Han regner med at det er et streifdyr som kanskje er kommet over fra Sverige på søken etter lykken.

– Det er etter hvert så mange ulver i Sverige spesielt, men i Norge også, at de må jo gå ut og finne seg nye områder. Men her i forvaltningsregion 3 skal det ikke være ulv eller bjørn. Her er det gaupe vi skal ta vare på, sier Dysthe, som håper ulven ikke har planer om å slå seg til herover.

– Ulver beveger seg jo fort over store avstander. Det er ikke så lenge siden det ble merket en ulv i søndre deler av Østfold som forflyttet seg til Trondheim i løpet av bare fem dager, opplyser Dysthe.

Det er ikke lett å jakte ulv uten sporsnø å gå etter, men dersom nye spor skulle dukke opp, står jaktlagene klare til å ta opp igjen søkingen.

Fellingstillatelsen gjelder til fredag 2. juni klokka 12.00.

Artikkeltags