UD jobber natt og dag

I kriserommet i Utenriksdepartementets lokaler ved Victoria terrasse sitter et tjuetall mennesker og jobber. De er tatt ut av sine vanlige jobber i departementet, eller hentet inn fra andre steder, for å være med å løse gisselsaken i Algerie.

I kriserommet i Utenriksdepartementets lokaler ved Victoria terrasse sitter et tjuetall mennesker og jobber. De er tatt ut av sine vanlige jobber i departementet, eller hentet inn fra andre steder, for å være med å løse gisselsaken i Algerie. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

Utenriksdepartementet satte krisestab onsdag morgen, straks departementet var varslet om angrepet i Algerie.

Nå sitter et tjuetall personer i kriserommet og jobber med saken døgnet rundt.

– Vi jobber for å få en så bra utgang som mulig på situasjonen, sier Frode Andersen, pressekontakt i Utenriksdepartementet, til NTB.

I kriserommet i Utenriksdepartementets lokaler ved Victoria terrasse sitter et tjuetall mennesker og jobber. De er tatt ut av sine vanlige jobber i departementet, eller hentet inn fra andre steder, for å være med å løse gisselsaken i Algerie.

På veggen henger to klokker - en som viser tiden i Oslo, og en som viser hva klokken er i Algerie. TV-skjermer viser nyheter fra hele verden.

Informasjonsinnhenting

– Under denne typen kriser jobber vi dag og natt. I første omgang er det informasjonsinnhenting. Informasjonen er viktig for å kunne beslutte hvordan vi skal fortsette videre, sier Andersen.

Det drives blant annet landanalyse i Algerie, Algerie-eksperter kommer med sine innspill og det drives kommunikasjonsarbeid. Samtidig holdes det kontakt med algeriske myndigheter, UDs utsendte i Algerie, og det besluttes hvordan ledelsen i skal jobbe videre i saken.

– Vi har et godt samarbeid med Statoil og myndighetene i Algerie, og vi gjør det vi kan for at dette skal gå bra, sier Andersen.

– Trenes i dette

Kjetil Elsebutangen, pressekontakt i Utenriksdepartementet, sier de ansatte i departementet stadig trener på å jobbe opp mot kriser.

– Å sette krisestab er en del av det oppsettet vi har valgt, og det fungerer godt for å håndtere slike kriser. Dette er noe vi trener på jevnlig, sier Elsebutangen.

Det ble også blant annet satt krisestab i Utenriksdepartementet etter tsunamien i Thailand i 2004 og jordskjelvet i Japan i 2011.

Staben møtes hver andre time for å oppdatere hele staben på all ny informasjon.

– Det skjer mye hele tiden, sier han.

Utenriksdepartementet ønsker ikke kommentere arbeidet ytterligere.

– I en situasjon som denne er vi tilbakeholdne med å si nøyaktig hva vi gjør, det er en veldig uavklart situasjon, sier Andersen.

Arbeidet til krisestaben fortsetter til gisselsaken er avsluttet. (ANB-NTB)

Artikkeltags