Her skrudde tyvene løs hvitevarer og stjal nesten et tonn med fliser: – Trodde det var aprilsnarr da jeg fikk beskjed

FLISER: Tyvene tok ikke med seg riktig alle flisene, men har forsynt seg med nesten et tonn, sier Iver Frydenlund i Hadeland mur & flis.

FLISER: Tyvene tok ikke med seg riktig alle flisene, men har forsynt seg med nesten et tonn, sier Iver Frydenlund i Hadeland mur & flis. Foto:

Monterte hvitevarer, flere hundre kilo med fliser og masse verktøy ble stjålet fra et hus under oppføring i Lauvlia på Jaren natt til mandag.

DEL

(Hadeland) – Det må ha skjedd mellom klokka 21 søndag og sju mandag. Jeg trodde det var aprilsnarr da jeg fikk beskjed mandag morgen. Dette var kjedelige og merkelige greier, mener Iver Frydenlund i Hadeland mur & flis.

Firmaet hans ble frastjålet 800–900 kilo med vegg- og gulvfliser til bad og gang, to fliskuttere og diverse håndverktøy.

Hentet flisene fredag

– Det er nok fliser for cirka 20.000 kroner og verktøy for rundt 10.000. Flisene hentet vi før vi tok helg fredag, og de har tatt to av tre paller. Det virker som de har tatt akkurat det de har bruk for, og latt resten stå igjen. Det er heller ikke tatt noe fra andre hus i nærheten, sier Frydenlund.

Han sier at de sannsynligvis får dekket utgiftene for flisene gjennom totalforsikringen på bygget, men verktøyet er å regne som tapt på grunn av høy egenandel.

– Jeg kjøpte nytt utstyr i går. Vi hadde heldigvis ikke alt verktøy her, for vi har et annet oppdrag også, og hadde en del i bilen, sier Frydenlund tirsdag.

Utstyr for 40.000

Det var snekkerne fra hovedentreprenør Hans-Eriks bygg som oppdaget tyveriene mandag morgen. Først merket en av dem at en drill var borte, så en støvsuger, høvel, en drill til, skinner, skinnesag og en krampepistol.

Alt var inne i huset, og dørene var låste. Snekkerne anslår verdien på det stjålne utstyret til cirka 40.000 kroner.

– Dette var ikke noe moro, og gårsdagen ble ødelagt. Men i dag har det heldigvis fungert sånn noenlunde igjen, sier de.

Skrudde løs hvitevarer

Men det var slett ikke bare løse gjenstander som ble borte under innbruddet. En fastmontert oppvaskmaskin, stekeovn og mikrobølgeovn ble skrudd løs og tatt med.

En løs platetopp er også forsvunnet. Tyvene har tydeligvis prøvd seg på fryseskapet også, men gitt opp. Kjølehjørnet har de klokelig holdt seg unna.

– Men de har nok holdt på en stund uansett. Totalt er det stjålet for rundt 100.000 kroner i huset, sier flislegger Frydenlund.

Tyveriet ble politianmeldt mandag, og hvis noen har sett noe mistenkelig på det nye boligfeltet natt til mandag, tar både politi og entreprenører gjerne imot tips.

Huseier Lasse Dynna er fortvilet over tyveriet.

– Det er ille at en ikke skal få ha ting i fred. Jeg håper de som kan ha sett noe melder fra til politiet, sier han.

40 anmeldte tyverier

Siden januar i fjor har politiet fått melding om nærmere 40 tyverier av verktøy eller annet utstyr i Vestoppland, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Over halvparten av byggfirmaene rapporterte at verktøy hadde gått tapt til tyveri, og verdien av det stjålne utstyret ble anslått til over hundre tusen kroner i om lag halvparten av tyveriene.

I en undersøkelse utført av Entreprenørforeningen bygg og anlegg nylig, svarte ni av ti byggefirma at de hadde opplevd tap av verktøy eller utstyr på grunn av tyveri eller svinn de siste tre årene.

Selv om de totale verdiene på verktøyet som blir stjålet i løpet av et år kan være svært stor, opplyser et flertall av bedriftene i undersøkelsen at de har droppet å anmelde tyveriene.

Årsaken oppgis å være at politiet ifølge de spurte bedriftene henlegger åtte av ti anmeldelser uten etterforskning, og at man da ikke føler det bryet verdt å anmelde.

Hvis man ønsker at forsikringsselskapet skal dekke tapet, må det imidlertid anmeldes. Med egenandeler på opptil 100.000, er det likevel mange som ikke ser seg tjent med dette.

Artikkeltags