Gå til sidens hovedinnhold

Toten-svindler raider igjen

Artikkelen er over 10 år gammel

En 53 år gammel kvinne, opprinnelig fra Toten, er omtalt som skandinavias frekkeste. Hun har en mer enn 20 år lang historie med bedrageri- og svindeldommer. Nå er hun i gang igjen, melder flere medier på nett.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Kvinnen har ikke vært bosatt på Toten på flere år. Hun oppholder seg trolig i Sverige nå.

Nå er hun i gang med nye raid mot sine spesialofre prester og restauranter, skriver dagbladet.no.

Som OA meldte torsdag har Oslo bispedømmeråd og Oslo kirkelige fellesråd sendt ut en advarsel om henne til prester og alle ansatte på kirkens interne nettsider.

Skal bortvises

Kvinnen sto fram som en angrende synder i Se og Hør i 2002. Dette oppslaget, som også inneholder bilde av henne, er sendt til alle menighetene i Oslo.

Sokneprest Fredrik Ulseth i Lambertseter menighet er opptatt av at folk i Oslo-kirkene må vite hvem hun er.

– Hvis hun mot formodning skulle dukke opp i Lambertseter kirke igjen, har jeg gitt instruks om at hun straks skal vises bort. Hvis hun nekter å fjerne seg, vil vi ta kontakt med politiet for å få henne fjernet, sier Ulseth til Vårt Land på nett.

Dømt til behandling

I den siste dommen i Oslo tingrett i 2007 ble det siste året av fengselsstraffen på tre år gjort betinget under forutsetning av at hun gjennomførte et psykoterapeutisk behandlingsopplegg i Sverige.

- Det har virket veldig positivt, fortalte hun sin norske advokat senest i fjor høst.

Ofre Dagbladet har vært i kontakt med, viser at hun var ute på løgn- og svindelgaleien igjen lenge før det.

Ifølge Fredrikstad Blad ble kvinnen i august i 2007 kvinnen funnet skyldig i 14 grove bedragerier, to forsøk på utpressing, tre tilfeller av ærekrenkelser, fire tilfeller av hensynsløs opptreden og falsk anmeldelse.

Husket gammel dom

Dagbladet skriver at ett av ofrene da var restauranten Brasserie France i Oslo sentrum, som har over 30 000 kroner til gode etter at en av sjefene ble lurt til å gjøre klar maten og kjøle champagnen til et gedigent selskap. Ingen kom — aller minst kvinnen som hadde bestilt.

Medeier og driver Helene Jahren i Gamle Rådhuset Restaurant på Kolbotn husket den historien da hun skjønte at hun var blitt lurt i april i fjor. Både fra to bilder i media og etter kontakt med medeier Knut Brottveit i Brasserie France skjønte hun at det var den samme kvinnen som hadde pratet henne trill rundt.

Doktor Larsens hemmelige bryllup

- Søndag 11. april dukket det opp en flott, veltalende, og pent kledd kvinne med østlandsdialekt. Hun presenterte seg som lege Madeleine Larsen ved Ullevål universitetssykehus. Hun bestilte fullt selskap til 45 personer allerede lørdag 17. april. Gjestene var invitert til 55-års dag, men egentlig var det hennes eget, hemmelige bryllup som skulle feires. Derfor ble vi enige om å diske opp med noe ekstra, forteller Helene Jahren til Dagbladet.

Når avtalen var gjort, fikk kvinnen «låne» 500 kroner til togbillett til Sandefjord. Hun forklarte at hun hadde glemt håndvesken i sønnens bil.

- Hun la igjen telefonnummer til jobben og to mobilnumre. Vi ble enige om at hun skulle ringe tirsdag og at vi skulle ta de siste detaljene om mat og viner da. Vi takket nei til andre selskaper når vi hadde fått en så stor bestilling, men jeg ante uro da tirsdagen gikk uten at kvinnen ringte som avtalt, forteller Jahren.

Jahren regner de 500 kronene til togbillett og 45.000 kroner i omsetning som tapt. Både hun og kollega Knut Brottveit på Brasserie France advarer kraftig mot kvinnen.

Lurer prester

Kvinnen har spesialisert seg på å lure prester. Lille julaften ble en prest i Lambertseter menighet lurt til å «låne» kvinnen 1 100 kroner til frisørtime.

Kvinnen har også diktet opp historier om seksuelle overgrep begått av sjelesørgere. I forkant av at hun har framsatt disse beskyldingene, har hun tydeligvis gjort et grundig forarbeid. Hun har kommet med detaljkunnskap som har gjort det vanskelig å avsløre svindelen.

Oslo kirkelige fellesråd har slått alarm om kvinnen to ganger på kort tid etter hun også har dukket opp i Domkirken, Trefoldighetskirken og Frogner menighet.

- De ansatte har gjenkjent kvinnen på et bilde i Se og Hør fra 2002 da hun sto fram som angrende synder under fengselssoning i Sverige. Denne kvinnen har plaget kirken i Oslo gjennom 20 år, sier Fellesrådets kommunikasjonsleder Gunnar Grøsland til Dagbladet.

Lurte journalist

Kvinnen ble også i 2002 dømt for en rekke en rekke forhold, blant annet svindel i både Norge, Sverige og Danmark.

Hun opptrer under flere navn. Hun har utgitt seg for å være både lege, psykiatrisk sykepleier og begavelsesagent. Den siste meldingen fra Danmark viser at hun nå også kaller seg prest.

I tillegg til at kirker og hjelpeorganisasjoner latt seg svindle av henne, klarte hun i 2006 å lure en journalist i Agderposten for 800 kroner med et falskt nyhetstips.