Bondesønnen og vangsgjeldingen Torstein Lerhol veier bare 17 kilo, men tyngden og påvirkningskraften overfor de innsatte på Slidreøya er mer enn det vanlige foredragsholdere kan drømme om.

Lerhol er politiker og lærer. Han jobber på skole i Trondheim og er medlem av sentralstyret i Senterungdommen. Mest av alt er han et levende bevis på at det finnes muligheter i begrensningene.

– Jeg har satt meg klare mål og gjør alt for å nå dem. Det er opplagte begrensninger i mitt liv, jeg vil mest av alt bli fallskjermjeger, men man må sette seg nye mål og visjoner, fortalte Lerhol.

Tenkt positivt!

Hovedtemaet for foredraget hans i fengselet var at de innsatte skulle overbevises om at det finnes muligheter og positivitet, og at det er mulig å nå drømmene sine.

– Jeg håper kanskje at min situasjon kan gi mer tyngde bak ordene, sier Lerhol. Noe av det som er mest viktig er å tenke positivt. Går man rundt og fokuserer på alle problemene, kommer man ingen vei. Jeg vet godt at det er enkelt å sitte her og si det, men man kommer ingen vei ved å tenke motsatt. Jeg presser ned negativiteten med positivitet. Det er alltid noe bra i livet, det kan være foreldre, slekt eller venner. Dette må man blåse opp og bygge rundt, sier Lerhol.

Ta ansvar

Lerhol vokste opp i en søskenflokk på tre. Nå er han 26 år gammel og takker familien for at han har lykkes med både utdanning og oppvekst. Dette vil han føre videre til de innsatte.

– Det er lett for at folk vil hjelpe og dulle med meg, men jeg vil behandles som en vanlig person. Mine foreldre krevde at jeg skulle ta ansvar for ting og jeg fikk også oppgaver og krav. Dette er viktig for alle mennesker og det gjør at man blir mer ansvarsfull og klarer å ta vare på seg selv. Det er viktig med hjelp, men til slutt er det bare deg selv som kan endre et mønster eller gjøre hverdagen enklere.

Mønsterfengsel

Foredraget inspirerte de innsatte. Fengselet i Slidre er basert på tillit, og ingen forlater Slidreøya uten å ha bolig, jobb eller skole å gå til.

– Er man interessert og ivrig, kommer man langt her. Jeg har vært i andre fengsler der man blir satt på gata med livet sitt i en søppelsekk. Her er det ganske annerledes både med besøkende og de tilsatte. Det er opp til en selv hva man vil, og når man ser Torstein fortelle, er det klart man blir inspirert. Man starter å tenke, forteller Bjørn Ove.

Fengselsbetjent og tillitsvalgt ved Vestoppland fengsel avdeling Valdres, Synnøve Strand, understreker at rehabilitering er en prioritert oppgave for Slidreøye og at Lerhol i så måte er en person som bidrar på en fantastisk måte overfor de innsatte.

– Dette bør flere fengsler gjøre, sier hun.