Gå til sidens hovedinnhold

To konkurser på 15 måneder

Artikkelen er over 20 år gammel

Tidligere eier av Kikkis Pizzacompany i skifteretten igjen GJØVIK: En Gjøvik-mann har spilt en ledende rolle i to konkurser i løpet av 15 måneder. Sist var det Kikkis Pizzacompany AS det handlet om, i går var det Oppland Storkjøkken Engros AS. Mannen har ledet og stått som eier av begge selskapene. Gårsdagens konkurs ble utløst av lønnsskrav fra en ansatt. Mens skifteretten behandlet saken, kom det også inn et krav fra Foretaksregisteret om oppløsning av selskapet.

Det er flere likhetstrekk ved de to konkursene. Begge selskapene skyldte blant annet skatter og avgifter, unnlot å innlevere gyldig regnskap og manglet revisor mot slutten.
Da Kikkis Pizzacompany ble slått konkurs i oktober 1990, var det etter begjæring fra kommunekassereren i Gjøvik. Ubetalte skatter og avgifter beløpet seg til rundt en million kroner. Innen meldefristen til boet gikk ut, kom det krav om ytterligere 2,8 millioner kroner fra andre kreditorer.
Konkursen i Oppland Storkjøkken Engros i går skyldtes en lønnsgjeld på snaut 131.000 kroner. Det er ventet at flere vil banke på døren til bostyreren i denne saken også.

1,5 millioner mer
Boet er imidlertid besøkt allerede. Selskapet har ligget dødt i flere måneder, og Totens Sparebank hadde vært i lokalene og hentet verdier før konkurskjennelsen falt i Toten skifterett. Banken er den største panthaveren.
Andre panthavere er kommunekassereren i Gjøvik, Elcon Finans AS på Lysaker og Kreditorforeningen i Vestfold. Sistnevnte på vegne av firmaet Toftdahl Servex AS.
Til sammen har de krav på cirka 1,5 millioner kroner ifølge opplysningene som er registrert i Foretaksregisteret.

Drev begge samtidig
Oppland Storkjøkken Engros AS ble stiftet i november 1998. Altså litt under ett år før konkursen i Kikkis Pizzacompany, som var eid av samme mann.
Engrosfirmaet har også levert varer til nettopp Kikkis.
I mai 1999 fikk Gjøvik-mannen medeiere fra selskapet Norsk Storkjøkken Engros AS, som har base på Sørlandet. Disse overtok nærmere 52 prosent av aksjene, og Oppland Storkjøkken Engros skiftet navn til Norsk Storkjøkken Engros avdeling Gjøvik.
Ledelsen i det som da ble morselskapet, opplyser til Oppland Arbeiderblad at de trakk seg ut fra Gjøvik igjen i fjor høst. Gårsdagens konkurs ble også avsagt over firmanavnet Oppland Storkjøkken Engros AS.

Benekter eierskap
Gjøvik-mannen hevder imidlertid overfor avisen at han ikke har noe å gjøre med selskapet sitt lenger. Slik han ser det, er det fortsatt sørlendingene som er eiere. Ikke bare det, men han mener de nå er blitt ene-eiere.
- Jeg har gitt dem aksjene mine, sier han.
- Det er løgn. Vi har trukket oss ut, i tråd med en avtale vi inngikk med ham i fjor sommer. Da ble det bestemt at han skulle gi tilbake pengene vi hadde betalt inn i aksjekapital, mot at vi slettet den mye høyere varegjelden han har til oss, sier medeier Terje Bakken i Norsk Storkjøkken Engros AS.

Svarte ikke retten
Når vi konfronterer Gjøvik-mannen med hva Bakken sier om saken, hevder han at han har dokumentasjon fra sin advokat på at han ikke er involvert i selskapet lenger.
Mannen la imidlertid ikke fram slik dokumentasjon for Toten skifterett. I konkurskjennelsen fra i går påpekes det at han ikke har redegjort for sine eierinteresser overfor retten i det hele tatt.
Skifteretten valgte å forholde seg til de opplysninger den har fått fra Brønnøysund-registrene og saksøkeren, som tilsier at Gjøvik-mannen virkelig er ansvarlig for selskapet.