Gå til sidens hovedinnhold

Tirsdagens folkemøte: Kuppet politikerne

Artikkelen er over 7 år gammel

Se video!

Etter at politikerne hadde lovet fra talerstolen at de vil kreve en ny helhetlig høring i storsykehussaken, ba Størk Hansen om underskriften. Alle unntatt Ap signerte.Sykehusaksjonen sa det foran paneldebatten, at ingen skulle slippe unna å ta standpunkt i sykehussaken. Og slik ble det.

Foran en så å si fullsatt Gjøvikhall satt Kjersti Stenseng (Ap), Morten Ørsal Johansen (Frp), Olemic Thommessen (H), Kjetil Weyde (KrF), Grete A. Nilsen (MDG), Arne J. Grindal (Pp), Turid Thomassen (Rødt), Ivar Odnes (Sp), Aksel Hagen (SV) og Ketil Kjenseth (V). De fikk klar beskjed om å gi partiets, og ikke deres personlige mening, da det ble spurt: Er du for eller imot storsykehus i Innlandet?

Frp, KrF, MDG, Pp, Rødt og V svarte at de er imot. De ønsker å bevare sykehusene i Oppland. Ap, H, SV og Sp ønsker mer kunnskap før de tar stilling.

Slapp ikke unna

Møteleder Tom Torkehagen tok dette videre. Hva slags kunnskap venter de på? Og vil de kreve en ny helhetlig høring når denne kunnskapen foreligger?

De fleste som ikke har tatt standpunkt, la stor vekt på samfunnsanalysen som er under utarbeidelse.

– Men administrerende direktør Morten Lang-Ree har gjort det klart at han ikke legger opp til ny høring?, sa møteleden.

– Da kan han bare glemme hele greia, var reaksjonen til andrekandidaten for Oppland Senterparti, Ivar Odnes. Og det virket å representere synet til politikerne fra talerstolen. De krever en grundig analyse av et storsykehus, sammenliknet med en like grundig utredning av dagens sykehusstruktur. Og de krever en ny høring når det foreligger.

– Aksepterer dere at SI bruker ressurser på planlegging av storsykehuset før høringen er gjort?, var neste spørsmål.

Politikerne svarte nei, men Aps Kjersti Stenseng understreket at det er avgjørende at utredningsarbeidet ikke blir hindret.

Måtte signere

– Fint, da kan dere vel skrive under her, sa Størk.

Og slik gikk det til at han fikk ni av ti partier til å undertegne et krav om ny helhetlig høring, og et krav om at Sykehuset Innlandet ikke bruker ressurser på planleggingen av storsykehuset før dette er gjort.

Det var bare Kjersti Stenseng som ikke underskrev.

– Det er selvfølgelig ikke mulig for meg å signere på vegne av fylkespartiet uten at vi har drøftet dette, sa hun.

Også Olemic Thommessen (H) var i tvil.

– Det er i frekkeste laget å gjøre det på denne måten, Størk. Men vi kan stå for dette, og derfor får du min underskrift, sa han.

Kort summert, endte folkemøtet på Gjøvik opp med en sterk, og skriftlig, melding fra partiene i Oppland. SI kan ikke sette av penger til storsykehus før det er grundig utredet, og en ny høring er gjennomført.

Kommentarer til denne saken