– Ta vare på studielånet

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB snakker varmt om studielån.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB snakker varmt om studielån. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Studielånet er det mest gunstige lånet du kan ta, råder økonom.

DEL

– Ikke bare er det lav rente, men det har andre fordeler hvis du skulle få økonomiske problemer. Ta derfor vare på studielånet fremfor andre lån, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fra 1. november er den rekordlave flytende studielånsrenta på 2,178 prosent. Låner du penger til bolig i landets største bank (DNB), er beste boliglånsrente 3,1 prosent.

– Gratis lån

– Trenger du ikke studielånet, anbefaler jeg likevel å ta det opp som en investering. Mens du studerer, er det et gratis lån. Til og med når rentene begynner å løpe, kan det være mer gunstig å ha pengene investert. I dag er renten du får på Boligsparing for ungdom (BSU) mer enn det dobbelte av det du betaler i flytende rente på studielånet – så regnestykket taler for seg selv, sier Sandmæl.

Forbrukerøkonomen minner om at lånekundene kan få slettet renter på studielånet for en periode hvis man har hatt lav inntekt og vært i en situasjon som gir rett til rentefritak.

– Eksempler på situasjoner hvor du kan få rentefritak er arbeidsledighet, sykdom, omsorg for barn, utdanning eller førstegangstjeneste. Lånekassen har satt en grense for hvor lav inntekten din må være for å få rett til rentefritak. Ved varige betalingsproblemer kan Lånekassen vurdere å slette gjeld, forklarer hun.

Ingen arver lånet

Kundene kan også få betalingsutsettelse. Og man trenger ingen spesiell grunn – du må bare søke på Lånekassens sider, tipser forbrukerøkonomen.

– Utsetter du betalingen, vil du samlet sett tilbakebetale mer i renter og gebyrer. Men hvis du må prioritere mellom en regning og studielånet, betaler du i sammenligning 9,5 prosent i forsinkelsesrente på ubetalte regninger.

Du kan også ha rett til å få slettet noe av studielånet, sier Silje Sandmæl og viser til disse eksemplene:

  • Bor du eller arbeider i Finnmark eller Nord-Troms, kan du få slettet ti prosent av studielånet, maks 25.000 kroner hvert år.
  • Blir du varig ufør, kan du få slettet deler eller hele studielånet. Dette avhenger av inntekten din.
  • Ved visse lærerutdanninger kan du få slettet inntil 50.000 kroner av studielånet.
  • Dersom du er lege og arbeider i utvalgte kommuner, kan du få slettet ti prosent, maks 25.000 kroner i året.
  • Studenter fra Sentral- og Øst Europa og fra utviklingsland kan i noen tilfeller få studielånet slettet.
  • Ved død slettes hele lånet, ingen arver studielånet.

– Bind renten

Fra 1. november vil fastrentene på studielånet være 2,570 prosent for tre år, 2,765 prosent for fem år og 3,348 prosent for ti års bindingstid, varslet Lånekassen nylig. Mens tre års fastrente øker med 0,196 prosentpoeng og fem års fastrente øker med 0,098 prosentpoeng, går ti års fastrente ned med 0,097 prosentpoeng.

– Alle fastrentesatsene vil fortsatt være høyere enn den flytende studielånsrenta på 2,178 prosent, som gjelder for den samme perioden, sier Hanne Bjertnes, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

Ønsker du en forutsigbar økonomi, og har lite rom i økonomien for eventuelle renteendringer, anbefaler Silje Sandmæl å binde renten.

– Med dagens rentenivå er det en billig forsikring. Fastrente lønner seg ofte ikke i kroner og øre, men sikkerheten du får kan være verdt det. Hvis du først skal binde, ville jeg gjort det for fem eller ti år, sier hun.

(ANB)

Artikkeltags