En rekke av Sylvi Listhaugs støttespillere har sendt henne blomster, samtidig som det stormer rundt henne. Det har ført til at hennes kontor i Justisdepartementet fredag ettermiddag var i ferd med å fylles av blomster.

Helen Ingrid Andreassen, aktiv i Oslo Ap og overlevende etter Utøya-terroren, gikk fredag kveld ut på Twitter og fortalte om hvordan Utøya-overlevende reagerer med fortvilelse etter blomsteraksjonen til støtte for justisminister Sylvi Listhaug.

– Jeg får telefoner fra Utøya-overlevere som gråter og er fortvilet over hvordan Sylvi Listhaug skryter av blomstene hun får fra Facebook-grupper som sprer hat.

Takket

Tidligere fredag takket Sylvi Listhaug for blomstene på sin Facebook-side.

– Flere hundre blomsterbuketter med nydelige kort er kommet i dag. Jeg vil takke hver og en som har sendt meg blomster. Det betyr utrolig mye for meg, og jeg er rørt av all denne støtten. Jeg vil også takke for all støtten jeg har fått på epost, SMS, telefoner, brev, Facebook. Jeg er så glad for den støtten dere gir meg, sier hun.

– Jeg har fått blomster fra folk i hele landet, og medlemmer i andre partier, som KrF. Jeg har lest en del av kortene, og de sier så mye fint og ber meg stå på, sier Listhaug.

Innvandringsmotstandere

Initiativet om å sende blomster til ministeren ble lagt ut på Facebook-siden «Slå ring om Norge» natt til fredag. Også Facebook-sidene «Norge fritt for Islam» og «Vi som støtter Sylvi Listhaug» har kommet med slike oppfordringer.

På den førstnevnte siden omtales Listhaugs sjef, statsminister Erna Solberg (H), blant annet som en forræder. Også AUF-leder Mani Hussaini får gjennomgå. Det er uklart hvem som står bak siden.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng gikk fredag ettermiddag ut mot siden, som har om lag 37.000 følgere.

– Her spres rasistisk propaganda og det oppfordres til drap mot ledende politikere fra flere partier, skriver Stenseng på Facebook. Hun oppfordrer folk til å konfrontere uttalelsene i kommentarfeltene.

Mistillit

Tirsdag skal Stortinget behandle Rødts mistillitsforslag som kort og kontant lyder: «Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug har ikke Stortingets tillit.»

Bakgrunnen for mistillitsforslaget er en Facebook-post der Listhaug hevder at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Arbeiderpartiet, SV, MDG og Senterpartiet vil støtte forslaget. Dermed er det Kristelig Folkeparti som avgjør om det får flertall.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe er bedt om å være i beredskap fra mandag ettermiddag. Også partiets statsråder vil kunne bli innkalt til møte.