Gå til sidens hovedinnhold

Svindlet med slankepiller

Artikkelen er over 9 år gammel

Rita Kristiansen bestilte slankepiller via en annonse hun fant på Facebook. Nå er 2200 kroner trukket fra kontoen hennes. Pillene har hun aldri fått.

På internett myldrer det av vidundermidler som kan utrette de mest fantastiske ting med kroppen din. Rita Kristiansen bestilte to produkter, ett glass med African Mango-piller og ett med Extreme Metaburn, fra en side som annonserer på Facebook. Prisen var 18 norske kroner for hvert glass.

Nå har det gått en drøy måned. I fire omganger har de som tilbyr middelet trukket penger fra Kristiansens konto, til sammen 2200 kroner.

Og pillene? Nei, de har ikke dukket opp.

Fikk mail i retur

På nettsiden står det at kunder kan kansellere innen 15 dager. Rita Kristiansen ga pilletilbyderne litt tid, men like før fristen var ute, sendte hun mail til adressen de oppgir på nettsiden og avbestilte. To dager senere kom varselet om at e-posten ikke kunne leveres.

Etter å ha sperret bankkortet, i frykt for at selskapet skulle trekke enda mer, tok Rita Kristiansen kontakt med dem på telefon. Hun fikk ikke tilbud om refusjon av pengene, men kunne få åtte flasker av produktet levert. Det godtok hun ikke. Firmaet tilbød seg å refundere to av beløpene. Dette skulle Kristiansen få en e-postbekreftelse på, og pengene skulle være tilbake på konto innen ti dager.

Ingenting skjedde.

Anmeldt til politiet

Da tok kjæresten fatt i saken. Knut Arne Ristebråten ringte amerikanerne, som først nektet refusjon av penger.

Kundebehandleren var veldig påståelig, og sa at bestiller hadde mottatt produktene, selv om hun ikke hadde det. Jeg måtte si opp igjen de samme tingene flere ganger, da vedkommende nektet på det jeg sa, eller ikke hørte etter. Til slutt fikk jeg beskjed om at pengene skulle refunderes dersom produktet ble returnert, men produktet er aldri mottatt, sier Ristebråten.

Nå har paret anmeldt saken til politiet.

Anonymisert domene

Ristebråten har gjort grundig research. Han har funnet fram til både norske og internasjonale sider som omtaler pillene som svindel.

Ristebråten jobber innen IT, og har undersøkt domenet til bestillingssiden.

Disse domenene er kjøpt gjennom et selskap som anonymiserer domenene, slik at ingen får vite hvem som står bak. Det er mest sannsynlig for å hindre sporbarhet tilbake til selskapet. Sikkerhetssertifikater på siden inneholder ingen selskapsinformasjon, noe det ville gjort hos seriøse selgere, sier Ristebråten.

Ved litt enkel googling fant han raskt mange andre som har blitt svindlet på akkurat samme måte, også i Norge.

Det er viktig å være bevisst på at det er fort gjort å bli svindlet. Selv om annonsen ligger på et stort nettsamfunn som Facebook, kan det være svindel, sier Ristebråten.